Het vertrouwen is groot, maar het is de vraag of alle nieuwsmedia over tien jaar nog bestaan

Media Het vertrouwen in nieuwsmedia is in Nederland groot, veel groter zelfs dan in de rest van de wereld, stelt het Digital News Report Nederland. Toch is de toekomst door digitalisering allerminst zeker.

Rotterdamse jongeren volgen veel van het nieuws over de oorlog in Oekraïne via TikTok.
Rotterdamse jongeren volgen veel van het nieuws over de oorlog in Oekraïne via TikTok. Foto Sanne Donders

Anders dan wel wordt aangenomen, is in Nederland geen sprake van een sterke daling van het vertrouwen in het nieuws van kranten, radio en tv, al dan niet online. „Het vertrouwen in het nieuws is Nederland is nog steeds groot”, stelt het Digital News Report Nederland 2023 van het Commissariaat voor de Media, dat deze woensdag is verschenen. Alleen het vertrouwen in sociale media is gedaald.

Dat laatste baart de opstellers van het rapport zorgen. Sociale media zijn voor jongere leeftijdsgroepen een steeds belangrijker bron van nieuws. Voor meer dan een kwart van de 18- tot 24-jarigen zijn sociale media, vooral Instagram, de belangrijkste toegang tot nieuws. Terwijl het verschil tussen journalistiek en ander soort informatie op sociale media niet altijd duidelijk is.

De Duitse filosoof Jürgen Habermas wordt aangehaald met de vaststelling dat op sociale media een vrije uitwisseling van ideeën in een publiek domein wordt beloofd, „maar in feite zien we niet de professionele journalistieke normen en waarden terug, maar de taal en logica van de private sfeer”.

Het rapport pleit voor meer onderzoek naar het nieuwsgebruik van jongeren. En het beveelt kwaliteitsmedia aan om hun aanwezigheid op sociale media te versterken, om ook de jongere doelgroep aan zich te binden.

Rots in de digitale branding

Het rapport is opgesteld in samenwerking met het Reuters Institute for the Study of Journalism, dat jaarlijks in 46 landen onderzoek doet naar mediagebruik. Opvallend is dat Nederland van alle onderzochte landen een van de koplopers is qua vertrouwen in nieuws.

Ruim de helft van de Nederlanders (57 procent) zegt vertrouwen te hebben in het merendeel van het nieuws. In Duitsland is dat 43 procent, in de VS 32 procent en in Frankrijk slechts 30 procent. Gevraagd naar de media die men zélf gebruikt, zegt bijna tweederde van de Nederlanders (65 procent) daar vertrouwen in te hebben.

Lees ook: De populariteit van Instagrampagina Cestmocro heeft ook een schaduwkant

De NOS is de nieuwsorganisatie die niet alleen het grootste bereik heeft in Nederland, maar ook het grootste vertrouwen geniet, „dat ook onder jongeren standhoudt door sterke online aanwezigheid”. De NOS wordt daarom „de rots in de digitale branding” genoemd.

Voor ruim een kwart van de gebruikers van Instagram is dat sociale netwerk een bron van nieuws. De populairste kanalen zijn NOS Stories en Cestmocro.

Groei podcasts stagneert

De groei in het luisteren naar podcasts stagneert. In Nederland zegt 28 procent van de ondervraagden de afgelopen maand één of meerdere podcasts beluisterd te hebben (tegen 30 procent in 2022). Maar het luisteren naar nieuws wordt wel populairder. Nieuwsgerelateerde video’s, onder meer gemaakt voor TikTok, blijven even populair als een jaar eerder: bijna de helft van de ondervraagden antwoordt er de voorgaande week een gezien of bekeken te hebben,

Het vinden van een geschikt verdienmodel voor podcasts blijft „een uitdaging”, stelt het rapport. Meer in het algemeen waarschuwen de opstellers dat mediabedrijven als DPG Media, Mediahuis en RTL de afgelopen jaren weliswaar mooie winsten hebben geboekt, maar dat scepsis over de economische perspectieven gerechtvaardigd is in een medialandschap dat door digitalisering zo sterk verandert. „Het is de vraag of alle nieuwsmerken, die nu zowel stabiel als betrouwbaar worden ingeschat, over tien jaar nog bestaan.”

Recent onderzoek, dat door het rapport wordt aangehaald, laat zien dat bij Amerikaanse jongvolwassenen een relatief grote bereidheid bestaat om voor nieuws te betalen. Maar dat geldt meer voor nieuws via nieuwsbrieven en video of audio van onafhankelijke makers, dan voor nieuws van traditionele nieuwsbedrijven.

In Nederland zegt 17 procent van de ondervraagden (van 18 jaar en ouder) het afgelopen jaar voor online nieuws betaald te hebben. De betalingen via een abonnement nemen in alle leeftijdsgroepen iets toe, maar in de jongere doelgroep zegt men abonnementen ook weer makkelijk op.

Netflix en Spotify kunnen een „bestaansbedreiging” worden voor de huidige nieuwsmerken, stelt het rapport. Als de jongeren van nu straks wellicht genoeg nieuws op sociale media kunnen vinden (kunstmatige intelligentie wordt in dit verband niet eens genoemd), dan kan dat de nieuwsbedrijven hard raken. Het kan niet alleen tot een daling van de abonnementen leiden, maar daarmee zullen ook meer online reclamegelden wegvloeien van de uitgevers en omroepen naar de grote internationale concerns.