Het testament van multimiljardair Berlusconi: 30 miljoen euro voor een vriend met maffiabanden

Silvio Berlusconi In zijn testament bevoordeelt de onlangs overleden Silvio Berlusconi zijn twee oudste kinderen. Ook de gulle schenking aan Marcello Dell’Utri, veroordeeld wegens banden met de Siciliaanse maffia, valt op.

De lijkwagen met de kist van Silvio Berlusconi na de staatsbegrafenis in de Dom van Milaan op woensdag 14 juni.
De lijkwagen met de kist van Silvio Berlusconi na de staatsbegrafenis in de Dom van Milaan op woensdag 14 juni. Foto Claudio Furlan / AP

De Italiaanse oud-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi heeft in zijn testament laten vastleggen dat zijn twee oudste kinderen Pier Silvio en Marina samen 53 procent krijgen van Fininvest, de financiële holding van de familie. Berlusconi stierf op 12 juni op 86-jarige leeftijd, maar nu pas is zijn testament voorgelezen.

Beide kinderen bekleden topfuncties in de familiebedrijven. Door Pier Silvio en Marina de meerderheid toe te kennen, koos Berlusconi dus voor continuïteit op zakelijk vlak. Barbara, Eleonora en Luigi, de drie kinderen uit een later huwelijk, zijn ook opgenomen in hun vaders testament.

Lees ook: Ook de laatste grote Berlusconi-show verdeelt Italië

Maffiabanden

Daarin staan ook enkele opvallende schenkingen. Berlusconi reserveerde 100 miljoen euro voor zijn broer Paolo, nog eens 100 miljoen euro voor zijn laatste levenspartner Marta Fascina, en ook 30 miljoen euro voor Marcello Dell’Utri. De oud-senator van Berlusconi’s partij Forza Italia bleef ook na zijn veroordeling wegens banden met de maffia altijd een boezemvriend.

Dell’Utri, alweer een poos vrij uit de gevangenis, reageerde emotioneel op het telefoontje van de notaris. „Ik huil al de hele ochtend sinds ik het heb gehoord. Hij was mij niets verschuldigd”, zei Dell’Utri tegen persagentschap Ansa.

Pittig detail: Berlusconi vraagt vier van zijn kinderen – en niet de jongste zoon Luigi – om uit zijn nalatenschap het bedrag voor die schenkingen te reserveren. Hij schreef dat verzoek naar aanleiding van een ziekenhuisopname op 19 januari 2022, „voor in het geval ik niet meer naar huis kom”. Maar hij kwam toen dus wél terug naar huis, want hij zou pas meer dan een jaar later sterven. Advocaat en erfrechtspecialist Alessandro Orsenigo zegt hierover in de krant Il Messaggero dat dit zijn kinderen nu in principe de keuze laat of zij hun vaders wens inzake de drie schenkingen respecteren, of niet.

Lees ook: Zonder Berlusconi zit Meloni nóg steviger in het zadel