Het Braziliaanse Amazonegebied beleefde de afgelopen zes maanden de meeste bosbranden in twintig jaar

Brazilië telde in de eerste helft van dit jaar een recordaantal bosbranden in het Amazonegebied. In 2024 vonden er tot nu toe 13.489 branden plaats, het hoogste cijfer in twintig jaar. Dat meldt persbureau AFP dinsdag. Deskundigen schrijven de stijging volgens het persbureau vooral toe aan de historische droogte in het Braziliaanse tropisch regenwoud. Alleen in 2003 en 2004 beleefde dit gebied meer bosbranden, respectievelijk 17.143 en 17.340, blijkt uit gegevens van het Braziliaans Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE), dat de cijfers sinds 1998 bijhoudt.

De afgelopen dagen kleurde de lucht ook rood boven de Zuid-Amerikaanse Pantanal, het grootste drasland ter wereld, en de Ceredo-savanne, waar het aantal bosbranden het afgelopen half jaar eveneens recordhoogtes bereikte. De meeste gebieden ervaren waterstress als gevolg van een gebrek aan neerslag, aldus de woordvoerder van de Braziliaanse tak van Greenpeace Romulo Batista tegen AFP. „De omgeving wordt droger en drogere vegetatie is kwetsbaarder voor branden.” Hij is echter van mening dat „de meeste branduitbraken niet spontaan zijn”, maar worden veroorzaakt door „menselijk handelen”. De branden die expres worden gesticht, zijn onder meer het gevolg van de queimada, boeren die stukken bos afbranden om ruimte te maken voor de veeteelt.

Luiz Inacio Lula da Silva, de linkse president van Brazilië, heeft beloofd om illegale ontbossing in 2030 een halt toe te roepen. Onder zijn extreemrechtse voorganger Jair Bolsonaro (2019-2022) was deze illegale ontbossing juist enorm toegenomen. Zijn strategie heeft meteen succes: van 1 januari tot 21 juni is de ontbossing ten opzichte van het eerste half jaar van 2023 met ruime 40 procent verminderd. Dat is een belangrijke factor in de strijd tegen de opwarming van de aarde, omdat de opname van CO₂ uit het grootste regenwoud ter wereld daar een grote rol in speelt.