Herriehater / Galápagosmangrovezanger / Setophaga petechia aureola

Voorbijdenderende vrachtwagens, toeterende auto’s, ronkende motoren: de geluidsoverlast van wegen kan irritatie opwekken – zéker als je er dichtbij woont. Dat geldt niet alleen voor mensen, schrijven Oostenrijkse biologen in Animal Behaviour. Ook Galápagosmangrovezangers worden van verkeerslawaai soms agressief.

De Galápagoseilanden zijn beroemd vanwege hun Darwinvinken: aan elkaar verwante soorten die op verschillende eilanden leven en elk een eigen snavelvorm hebben, aangepast aan het voedsel. Die vinken brachten Charles Darwin tot het inzicht dat soorten kunnen evolueren.

Maar die beroemde vinken trekken ook toeristen aan, en daarmee verkeer. Daar lijden ándere vogels onder – zoals de mangrovezangers.

Territorium

Vogels die worden overstemd door verkeerslawaai kunnen hun territorium niet goed met gezang verdedigen en zullen indringers sneller fysiek aanvallen, vermoedden de onderzoekers. Ze bestudeerden de vogels op twee eilanden: Santa Cruz (veel verkeer) en Floreana (weinig verkeer). Op beide eilanden speelden ze vogelzang én verkeersgeluid af voor de mangrovezangers.

Zowel op Santa Cruz als op Floreana vertoonden zangvogels die dicht bij een weg woonden agressief gedrag tegen de speakers met vogelgeluid (dus een ‘concurrent’).

Vogels die verder weg leefden van de weg waren juist extra bedeesd bij het horen van verkeerslawaai, mogelijk doordat ze schrokken van het onbekende geluid.



Delen