Hemelsteen stuitert in Amerikaanse slaapkamer

Ophef De meteoriet is niet zo bijzonder, maar toch zouden verzamelaars er tienduizenden dollars voor willen betalen.

De meteoriet op de vloer van een huis in Hopewell.
De meteoriet op de vloer van een huis in Hopewell. Foto’s AP

De meteoriet was nog warm, toen begin vorige maand Suzy Kop in het Amerikaanse Hopewell, New Jersey, een ravage aantrof in haar vaders slaapkamer in het huis van haar familie. Twéé gaten in het dak zag ze, en een flinke buts in de houten vloer. En een zwartgeblakerde steen die precies hier zijn miljarden jaren durende reis door het zonnestelsel beëindigd had, met een korte stuitering tussen plafond en vloer om zijn laatste snelheid kwijt te raken. Even tevoren had een vuurbal met honderden kilometers per uur geraasd door de hemel boven Hopewell. Deze steen van een kilo zwaar was daarvan het overblijfsel, aldus de website Skyandtelescope.

De gewaarschuwde politie rukte uit naar de slaapkamer in witte pakken en met geigertellers – onnodig, want meteorieten vormen alleen in beweging een gevaar. „70 procent was bedekt met een brandkorst”, zei later natuurkundige Nathan Magee (College of New Jersey) over de steen die hij keurig in een standaard justitieel bewijsmiddelenzakje van de politie had gekregen ter inspectie, tegen Scientific American: het resultaat van de vurige tocht door de atmosfeer. Aan het afgebroken gedeelte zag Magee duidelijk: dit is een chondriet, een rotsachtige meteoriet en een restproduct van de planetenvorming aan het begin van het zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden, veruit het meest voorkomende type meteoriet dat op aarde valt. Per dag wordt de aarde getroffen door naar schatting 44.000 kilo ruimtestof en -stenen, gemiddeld 17 stenen per dag raken het aardoppervlak, de meeste vallen in zee.

Nader onderzoek

Wat de familie zal doen met de steen, die volgens de Amerikaanse wet haar eigendom is, is nog onbekend. Verzamelaars zouden al tienduizenden dollars hebben geboden voor de uitzonderlijk verse meteoriet. Het American Museum of Natural History in New York, gespecialiseerd in meteorietenonderzoek, hoopt op een schenking, of tenminste op een tijdelijke uitlening voor nader onderzoek. Al relativeert in Scientific American een gepensioneerde meteorietenonderzoeker van het museum het belang: „Het is onwaarschijnlijk dat deze steen nieuwe kennis gaat opleveren.”

Suzy Kop en ook de rest van haar familie hebben sowieso geluk gehad. In 2021 kreeg een Canadese vrouw de schrik van haar leven toen een meteoriet ’s nachts insloeg in haar bed en haar op een haar na miste. In 2016 kwam in India een buschauffeur om na een voltreffer door een meteoriet en in 1929 stierf een man door een inslag op een trouwerij in Servië. Het oudst bekende betrouwbare verslag van een dodelijke inslag is een paar jaar geleden ontdekt in een Ottomaans archief: in een meteorietenregen die in augustus 1888 Oost-Irak trof, werd één man dodelijk verwond door een hemelsteen, een ander raakte verlamd. Bij de grote inslag in het Russische Tsjeljabinsk in 2013 werd niemand gedood, wel raakten 1.600 mensen gewond door glasscherven veroorzaakt door de enorme knal.

De laatst bekende meteoriet die in Nederland insloeg, werd in 2017 gevonden in een dak van een schuurtje in Broek in Waterland. In 1990 landde een meteoriet in een woonkamer in Glanerbrug.