Helmondse zonnewagenstart-up Lightyear stopt alweer met productie in Finland

Uitstel van betaling Lightyear begon eind november bij een Finse contractfabrikant met de productie van de eerste serie auto’s. Maar deze productie blijkt te duur, en is mede onder druk van investeeders stopgezet.

De Lightyear One van het Helmondse Lightyear.
De Lightyear One van het Helmondse Lightyear.

Foto Rob Engelaar/ANP

Zonnenwagenstart-up Lightyear stopt alweer met de productie van een eerste automodel in Finland. Het heeft uitstel van betaling aangevraagd voor het dochterbedrijf waar de productie bij was ondergebracht. Dat heeft de Helmondse onderneming maandag bekendgemaakt.

Lightyear begon eind november bij de Finse contractfabrikant Valmet met de productie van de eerste serie auto’s. Het mikte oorspronkelijk op een productie van ongeveer 1.000 exemplaren van de auto-met-zonnedak. Tot dusver zijn er een handvol auto’s van de band gerold, het precieze aantal is niet bekend.

Lightyear-directeur en oprichter Lex Hoefsloot bevestigt berichtgeving van Het Financieele Dagblad dat de productie in Finland te duur bleek. Mede onder druk van investeerders zou de productie zijn stopgezet.

Wat het besluit precies betekent voor Lightyear is onduidelijk. Zo valt het personeel (600 werknemers) wel onder het bedrijfsonderdeel waar uitstel van betaling voor is aangevraagd, maar het intellectuele eigendom niet. Ook de investeringen die het bedrijf ophaalde – ongeveer 200 miljoen euro, waaronder van overheidsfonds Invest-NL – zouden verbonden zijn aan het moederbedrijf.

In een persbericht laat de start-up weten dat het nu volledig wil focussen op de productie van Lightyear 2. Dat moet in principe het volgende model zijn dat Lightyear gaat produceren, in veel grotere aantallen en tegen de relatief lage prijs van 40.000 euro. Het in Finland geproduceerde model kostte 250.000 euro.

Zichzelf opladend met zonne-energie

Lightyear geldt als een van de bekendere Nederlandse start-ups. Het idee van een auto met zonnepanelen die zichzelf kan opladen komt voort uit een studentenproject van de TU Eindhoven. Het bedrijf wist de afgelopen jaren bij verschillende grote investeerders geld op te halen, waaronder de familie achter industrieconcern SHV en de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij BOM. Zij schaarden zich achter een plan waarvan van meet af aan duidelijk was dat het veel uitdagingen kende: auto’s bouwen is extreem ingewikkeld en duur, mede vanwege de enorme hoeveelheid onderdelen.

Nog vorige week maakte Lightyear bekend dat het een afspraak had gemaakt met leasebedrijf Arval. Dat wilde 10.000 exemplaren van het volgende model gaan afnemen. Eerder had ook Leaseplan een vergelijkbare afspraak met Lightyear gemaakt voor enkele duizenden auto’s.

Topman Hoefsloot heeft eerder gezegd dat de productie in Finland deels gold als leerproces. Vanwege de hoge prijs was het altijd maar de vraag of er duizend gemaakt zouden worden. Desalniettemin presenteerde de start-up het begin van de productie in het stadje Uusikaupunki afgelopen november op grootse wijze, als het begin van een nieuwe fase.


Lees ook: In Finland probeert Lightyear de ‘productie-hel’ van Tesla te voorkomen

Ook voor productielocatie Valmet, met circa 4.500 werknemers een van de grootste fabrieken van Finland, is het nieuws een tegenvaller. Net als de Nederlandse contractautofabrikant Nedcar zoekt het naarstig naar nieuwe opdrachtgevers om het personeel aan het werk te houden. Afgelopen week maakte het nog bekend ruim zeshonderd banen te schrappen omdat Mercedes minder auto’s laat bouwen bij de fabriek.