Helft van Soedanezen heeft te weinig voedsel, hongersnood dreigt in veertien regio’s

Meer dan 25 miljoen inwoners van Soedan, ruim de helft van de bevolking, verkeert in „hoge mate van acute voedselonzekerheid”. Voor 755.000 van hen dreigt directe hongersnood. Dat heeft de aan de Verenigde Naties gelieerde internationale waakhond voor voedselzekerheid Integrated Food Security Phase Classification (IPC) donderdag in een rapport bekendgemaakt. In veertien regio’s, waaronder Darfur en het gebied om hoofdstad Khartoum, verwacht de VN-organisatie een hongersnood als de gevechten voortduren tussen het Soedanese leger en de paramilitaire eenheid Rapid Support Forces (RSF).

Het IPC spreekt van de slechtste omstandigheden sinds ze cijfers over Soedan bijhoudt. Voor de helft van de door oorlog geteisterde Soedanezen „is het elke dag een strijd om zichzelf en hun gezinnen te voeden”. Toen in december een vorig rapport verscheen, lag het aantal Soedanezen met ernstige voedseltekorten bijna de helft lager.

In gebieden die het hardst door de oorlog zijn getroffen is de situatie wat honger betreft het meest precair. Beide vechtende partijen maken het hulporganisaties moeilijk voedsel te verdelen. Ook landbouw is door de oorlog onmogelijk, stelt het IPC. Zowel het regeringsleger als het RSF „gebruikt uithongering als wapen”, zeggen VN-experts tegen persbureau AP.

14.000 doden

In april 2023 brak oorlog uit in het noordoost-Afrikaanse land na de mislukte integratie van RSF-strijdkrachten in het Soedanese regeringsleger. Bij het geweld zijn volgens de VN ruim 14.000 Soedanezen gedood, nog eens 33.000 personen raakten gewond. Mensenrechtenorganisaties gaan van veel hogere aantallen uit, Human Rights Watch spreekt in verschillende regio’s van genocide. Inmiddels hebben zeker 10 miljoen Soedanezen hun huis verlaten, 2 miljoen mensen zijn naar het buitenland gevlucht. Een deel trok naar buurland Egypte, dat hen volgens Amnesty International massaal arresteert en weer de grens over zet.

Het IPC onderscheidt verschillende categorieën van voedselonzekerheid, waarvan een hongersnood de hoogste fase is. Die is onder andere bereikt als een vijfde of meer van de huishoudens in een gebied met een extreem tekort aan voedsel kampt.


Lees ook

In Soedan woedt een van de ernstigste vernietigingsoorlogen ooit in Afrika

Een Zuid-Soedanees meisje staat op een boot vol bezittingen van families die op 14 februari de oorlog zijn ontvlucht. De boten nemen dagelijks honderden vluchtelingen mee op een reis die dagen duurt.