Hein van der Loo voorgedragen als nieuwe burgemeester Almere

Almere De 51-jarige Hein van der Loo begint op 1 maart als burgemeester van Almere. Daar volgt hij Franc Weerwind op, die een jaar geleden aftrad om een ministerspost in het kabinet Rutte-IV te bekleden.

Het stadhuis van Almere.
Het stadhuis van Almere.

Foto Lex van Lieshout

Hein van der Loo is dinsdagavond door de gemeenteraad van Almere voorgedragen als nieuwe burgemeester. Hij is de opvolger van Franc Weerwind, die een jaar geleden aantrad als minister van Rechtsbescherming in het kabinet-Rutte IV. De 51-jarige Van der Loo is nu nog burgemeester van Zwijndrecht en niet verbonden aan een politieke partij.

Van der Loo treedt per 1 maart aan als burgemeester van Almere, met bijna 220.000 inwoners de achtste gemeente van Nederland. Tot die tijd blijft oud-minister Ank Bijleveld (CDA) aan als waarnemend burgemeester.

Eind 2021 zegde Van der Loo zijn lidmaatschap bij het CDA op, waar hij enkele jaren lid was. Dit omdat het ambt van burgemeester in zijn ogen het beste kon worden vervuld als hij politiek onafhankelijk en dus partijloos zou zijn. Voordat Van der Loo de politiek in ging, was hij ruim twintig jaar in meerdere bestuursfuncties werkzaam voor onder andere de Rabobank en ABN Amro. Later werd hij zelfstandig adviseur.