Heijmans ziet omzet groeien dankzij overname woningbouwer

Bouwbedrijf Heijmans heeft een sterk eerste halfjaar achter de rug. In de eerste zes maanden van 2024 kwam de omzet uit op 485 miljoen euro, een stijging van 47 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De omzetgroei komt vooral voort uit de woningbouw.

Het bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg van 49 miljoen euro naar 91 miljoen euro. Heijmans is ook winstgevender geworden: de marge steeg van 5,2 procent naar 7,5 procent.

Grondposities

Veel van de geboekte omzetgroei komt door de overname van het Brabantse bouwbedrijf Van Wanrooij eind vorig jaar. Door de overname krijgt Heijmans een aanzienlijk sterkere positie in de woningbouw: het bouwbedrijf verkocht in het eerste halfjaar 1.587 woningen, tegenover 876 een jaar geleden. Met de overname van Van Wanrooij kreeg Heijmans er bovendien een flinke hoeveelheid grondposities bij. Na ontwikkelaar BPD heeft de ontwikkeltak van Heijmans nu de grootste landbank van Nederland.

Door de goede prestaties kiest het bouwbedrijf ervoor om een lening van 35 miljoen euro versneld af te lossen. Ook stelt topman Ton Hillen de verwachtingen voor het jaar naar boven bij. Waar het aanvankelijk mikte op een marge van 6,5 procent, krijgen de aandeelhouders nu 7,5 procent als uitgangspunt.

Werkzaamheden A13

Het enige smetje van het afgelopen half jaar was dat de werkzaamheden aan de snelweg A13 tussen Delft-Zuid en het Kleinpolderplein voor onbepaalde tijd werden opgeschoven vanwege veiligheidsproblemen. In het weekend van Koningsdag zou de weg worden afgesloten, maar opdrachtgever Rijkswaterstaat en Heijmans oordeelden dat er niet veilig genoeg gewerkt kon worden.

In de persverklaring bij de halfjaarcijfers schrijft Heijmans dat het de afgelaste werkzaamheden ziet als een „duidelijk signaal” dat het veiligheidsdenken in Nederland verandert. „Het is een compliment aan zowel opdrachtgever Rijkswaterstaat als onze organisatie dat er niet gestart werd.”


Lees ook

Snelwegen in Zuid- en Oost-Nederland en andere grote projecten bezorgen Heijmans goed jaar

Bouwvakkers aan het werk bij het nieuwbouwproject Park Vijfsluizen in Vlaardingen van Heijmans.