Harrie Smeets, bisschop van Roermond, kon begeesterend preken

„In Godsnaam mensen liefhebben” was de wapenspreuk die Harrie Smeets koos, toen hij in het najaar van 2018 werd benoemd tot bisschop van Roermond. Het devies paste bij de lijn van paus Franciscus.

Secularisatie en de orthodoxie onder bisschop Jo Gijsen (1972-1993) hadden de kudde waarover Smeets mocht herderen klein gemaakt. Frans Wiertz, de voorganger van Smeets als bisschop, had dat tij niet kunnen keren. De kindermisbruikschandalen binnen de katholieke kerk hielpen ook niet.

Smeets was voor zijn benoeming deken van Venray, waar hij bekend stond als een aimabel man met begeesterende preken. Daarbij had de in Heerlen geboren en in Born opgegroeide geestelijke profijt van de studie Nederlands die hij na zijn middelbare school afrondde. Zijn roeping kwam laat: „Ik voelde me altijd thuis in de kerk, maar was aanvankelijk niet zo bezig met God. God was kennelijk bezig met mij.”

Woensdag overleed hij op 63-jarige leeftijd.


Lees ook
Ook in Limburg liepen de gelovigen weg

<strong>Bisschop Frans Wiertz</strong> (74) van Roermond treedt per 2 december terug. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/harrie-smeets-bisschop-van-roermond-kon-begeesterend-preken.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Doodvonnis

Op zijn 25ste begon Smeets aan de priesteropleiding. Na zijn wijding werkte hij in parochies in Thorn, Wessem, Maastricht en Weert. „Ik heb zo’n beetje alle hoeken van het bisdom gezien behalve het Heuvelland.”

Smeets’ jaren als bisschop werden overschaduwd door rampspoed. Vanaf maart 2020 kregen de kerken te maken met coronamaatregelen en lockdowns, niet bevorderlijk voor de toch al magere opkomst van gelovigen. Het maakte bezuinigingen binnen het bisdom alleen maar noodzakelijker.

Eind mei 2021 werd de bisschop opgenomen in het ziekenhuis van Roermond. In eerste instantie dachten artsen aan een beroerte, maar kort daarna ontdekten ze een hersentumor. Het bleek meteen een doodvonnis op termijn.

De bisschop droeg zijn kruis zonder mopperen. „Er zijn mensen die het veel erger hebben dan ik”, relativeerde hij zijn lot in dagblad De Limburger. „Ik heb goede artsen, er wordt veel voor me gebeden en ik word goed verzorgd. Ik ken ook mensen voor wie het niet uitmaakt of de thuiszorg om zeven of tien uur komt. Omdat ze niets meer te doen hebben en nooit bezoek krijgen.”


Lees ook
De pastoor deelt de kerk nu met dertien clubs

<strong>Soms moeten Jezus en Maria even in de opslag,</strong> want de kerk van Vredepeel is omgebouwd tot multifunctionele zaal.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/harrie-smeets-bisschop-van-roermond-kon-begeesterend-preken-1.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=‘Opstaan uit de dood’

De bisschop putte ook troost uit zijn geloof. Vorig jaar verscheen een bundel van zijn hand onder de titel Getuigen van de Verrijzenis. „Opstaan uit de dood is niet te begrijpen”, zei de bisschop bij die gelegenheid voor de camera van regionale omroep L1. „Maar het is wel gebeurd. En het staat ons allemaal te wachten.”

Smeets toonde zich dankbaar dat hij langer leefde dan oorspronkelijk door dokters was voorzien. Hij had pijn, was sneller vermoeid en werd afhankelijk van een rolstoel, maar bleef missen en andere plechtigheden bijwonen. Een groot deel van zijn andere taken werd overgenomen door zijn vicaris-generaal.

Begin maart van dit jaar maakte het bisdom bekend dat er een tweede tumor was gevonden bij de bisschop en dat hij definitief was uitbehandeld. In augustus bood hij om gezondheidsredenen zijn ontslag aan.



Leeslijst