Haïtiaanse bendeleider laat op advies van voodoopriester ruim honderd burgers vermoorden

Een bendeleider in Haïti heeft dit weekeinde 110 oudere burgers laten vermoorden, omdat zij volgens een voodoopriester via hekserij zijn kind dodelijk ziek zouden hebben gemaakt. Dat heeft de Haïtiaanse mensenrechtenorganisatie RNDDH zondagavond gemeld. Alle slachtoffers zouden inwoners van zestig jaar en ouder zijn van Cité Soleil, de grootste sloppenwijk van hoofdstad Port-au-Prince.

Monel ‘Mikano’ Felix, leider van de Wharf Jeremie-gang, gaf vrijdag bevel tot het bloedbad, waarna zijn bendeleden zestig mensen met machetes en messen vermoordden, en zaterdag nog eens vijftig. Hij zou dit hebben gedaan op advies van zijn voodoopriester, die oudere voodoo-beoefenaars in Cité Soleil als ‘schuldigen’ aanwees achter de recent ziekte van zijn zoontje. Dit kind overleed zaterdagmiddag, aldus RNDHH.

Bendes aan de macht

Haïti kent geen centraal gezag meer sinds de moord op president Jovenel Moïse, in 2021. Sindsdien is het land toenemend in de greep gekomen van criminele bendes. Al decennia treden zij op als de gewapende arm van politieke partijen, zakenlieden en leden van de Haïtiaanse elite. Eind februari pleegde een verbond van bendes een criminele coup door de wankele premier Henry het land uit te jagen. Sindsdien hebben ze de hoofdstad onderverdeeld in eigen maffiakoninkrijkjes, waar ze zich verrijken door ontvoeringen, afpersingen en wapen- en drugshandel.

De bevolking die niet op de vlucht is geslagen wordt ernstig geterroriseerd, laat het bloedbad in Cité Soleil zien. Zo kwamen de eerste berichten dit weekeinde aanvankelijk met vertraging naar buiten, omdat de bende onder meer het gebruik van mobiele telefoon en internet aan banden heeft gelegd.

De moordpartij in Cité Soleil is het tweede grote bloedbad van dit jaar. In oktober vermoordde de Gran Grif-bende zeker 115 burgers in de stad Pont-Sondé. Die slachtpartij zou een vergelding zijn: de inwoners van de stad zouden hebben samengewerkt met een lokale zelfverdedigingsgroep, waardoor de illegale tolheffing door de bende bemoeilijkt werd.


Lees ook

AzG-coördinator in Haïti waarschuwt: ‘Hier werken is te gevaarlijk’

Een man op krukken en een vrouw verlaten een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Port-au-Prince nadat ze vernomen hebben dat de hulporganisatie de activiteiten heeft opgeschort.