Grootste cryptobeurs Binance vertrekt uit Nederland

Cryptohandel De reden voor het vertrek van Binance heeft te maken met het jarenlange, moeizame registratieproces van de cryptobeurs in Nederland. Vorig jaar kreeg Binance nog een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank.
Zhao Changpeng, de oprichter van Binance, vorig jaar bij een conferentie.
Zhao Changpeng, de oprichter van Binance, vorig jaar bij een conferentie. Foto Costas Baltas/Reuters

Binance, de grootste handelsbeurs voor cryptovaluta ter wereld, verlaat de Nederlandse markt. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Vanaf volgende maand kunnen in Nederland alleen nog tegoeden van het platform af worden gehaald, en per direct kunnen gebruikers zich al niet meer aanmelden. Ook is de app niet meer te downloaden. De reden voor het vertrek heeft volgens Binance te maken met het slepende registratieproces van de cryptobeurs in Nederland.

Ongeveer twee jaar geleden werd Binance door De Nederlandsche Bank (DNB) gewaarschuwd omdat de beurs niet geregistreerd stond bij de toezichthouders, wat wettelijk verplicht is. Vorig jaar was die registratie nog steeds niet in orde en kreeg de cryptobeurs een boete van 3,3 miljoen euro. Zo’n registratie is verplicht nodig voor aanbieders van cryptodiensten om bijvoorbeeld witwaspraktijken tegen te gaan. Criminelen gebruiken vaak cryptovaluta omdat ze zo banken en controles kunnen omzeilen, en omdat de transacties moeilijk te achterhalen zijn.

Lees ook: Aanklacht SEC tegen grootste cryptohandelsplaats Binance: een ‘web van bedrog’

Binance probeerde de afgelopen tijd aan de voorwaarden voor registratie te voldoen, maar kreeg die toch niet rond. Het is onduidelijk waar het op bleef hangen. DNB doet geen uitspraken over het verloop van het registratieproces. Het bedrijf staakt nu de procedure: „Ik ben behoorlijk teleurgesteld in deze uitkomst”, zegt Roy van Krimpen, de Nederlandse vertegenwoordiger van Binance. In Nederland heeft de beurs waarschijnlijk een paar honderdduizend klanten. Wereldwijd heeft Binance zo’n 130 miljoen gebruikers en dagelijks gaat er ruim 13 miljard euro rond.

Verboden in de VS

Binance wil wel proberen een vergunning te krijgen om in de hele Europese Unie te mogen opereren. Dat kan onder een net aangenomen wet (de MiCAR) die volgend jaar in werking treedt. Een vergunning in één EU-land is dan ook geldig in alle andere EU-landen. In Frankrijk, Italië, Spanje en Polen heeft Binance naar eigen zeggen al wel de juiste papieren. Maar in Frankrijk staat Binance ook onder scherp toezicht van de autoriteiten voor het faciliteren van witwaspraktijken.

De cryptobeurs is in de Verenigde Staten al sinds 2019 verbannen. Daar voldeed het niet aan de juiste regels vanwege het gebrek aan een legitiem hoofdkantoor in de VS. Daarom opende Binance daar een dochterbedrijf: Binance US. Maar ook deze werd onlangs op de radar gezet van de Amerikaanse toezichthouder en verboden in verschillende staten.

Met medewerking van Marloes de Koning.

Lees ook dit profiel van Zhao Changpeng, de oprichter van Binance: De belangrijkste man in crypto