Great artists steal

Good artists copy, great artists steal. In die libi zijn we in geest van nature allemaal artiesten. Hoe ik het zie is dat we zo op aarde komen, creatief in geest als maar wat, en geleidelijk afzakken in onze manieren naar ooit besloten menselijke normen. Het fantaserend vermogen van een kind, dat urenlang met speelgoed kan spelen zonder onderbreking, dat is wie we in de kern zijn.

Maar dat gezegde „good artists copy, great artists steal” dus, die shit bevat levenswijsheid die je ongeacht zou moeten adopteren in jouw denken, ook wanneer jij jezelf niet identificeert met het idee wat je bij een artiest hebt. Want als je er bij stil staat toch, wat is de meest effectieve manier om iets te leren? Voor wat ik weet is dat het bestuderen hoe een ander iets doet, om daar vervolgens je eigen manier in te vinden.

Laatst vertelde een andere professor op de Smibanese University mij over hoe zijn dochter van twee push ups probeerde te doen, nadat zij haar pa zijn rituele set van de dag zag uitvoeren. In het geval van kinderen ten opzichte van hun ouders gaat imitatie tot in de diepste details, vaak verder dan het bewustzijn van de ouders zelf. Maar ook in zo’n geval zie je hoe we van nature op imiteren zijn. Dit is ook hoe je in mijn ogen het beste iets onder de knie krijgt. Wij mensen leren door te bestuderen, en het onder de knie krijgen begint bij het imiteren, om het vanuit dat punt eigen te maken.

Mijn vader (RIP) zei vroeger altijd tegen me dat ik het wiel niet opnieuw hoef uit te vinden. Zelf zeg ik nowadays vaak dat je het wiel niet hoeft uit te vinden, je moet gewoon vinden met welk wiel jij wilt rijden. Het wiel is er al, alleen lijkt het soms alsof mensen toch een poging wagen het opnieuw uit te willen vinden. In business merk ik dit vooral, vaak bij beginnende handelaren die met „dat ding” willen komen, dat wat volgens hen nog noooooooooooit is gedaan. Ik denk dan altijd bij mezelf dat je gaat blijven zoeken tot je een ons weegt. Wat je beter kan doen is gewoon leven vanuit het gezegde: good artists copy, great artists steal.

In het verleden heb ik het al eens gehad over biten, over hoe dat in no way de bedoeling is. Biten is een 1 op 1 imitatie van iets, waarbij degene die bite doet alsof hij het wiel opnieuw heeft uitgevonden. Zo werkt het niet. Maar stelen? als er een terrein in die libi is waarbinnen dit is toegestaan zou ik zeggen als het gaat om creativiteit. De kunst zit hem in het vermommen van hetgeen wat je steelt, zodanig dat je hoogstens kan herleiden door wat of wie de boef werd geïnspireerd. Dat is ook het verschil tussen biten en stelen. Het een gebeurt zonder inspiratie waar het ander wordt gedreven door inspiratie.

Door een eigen twist te implementeren is de bron voor anderen een vraag, maar voor jou een weet. En dat is gewoon hoe shit gaat, man. Zo doen de beste het. Dit is ook hoe men leert koken. Je ziet hoe een ander het doet, imiteert, en geleidelijk vind jij je eigen voorkeuren binnen het proces om tot een eigen wijze te groeien. Koken en creatief denken zijn exact hetzelfde in de praktijk. Je maakt van enkele elementen een kloppend geheel naar smaak, toch? Mijn punt is: voel je vrij om gewoon te nakken hier en daar, maar doe het wel met chest, wat wil zeggen: doe niet alsof je het wiel opnieuw hebt uitgevonden.

Prof. Soortkill is oprichter van Smib Worldwide, een creatieve organisatie uit de Bijlmer. En van de Smibanese University, waarvoor hij het Smibanese woordenboek 2.0 en onlangs Smibologie. Each one, teach one.