„Een naam geven is macht uitoefenen”, zei Friedrich Nietzsche al. „Wie zegt ‘Dit heet dit en dat’ neemt het in bezit.” Door de Golf van Mexico om te dopen in Golf van Amerika, zoals Donald Trump wil, maakt hij in elk geval ‘in naam’ aanspraak op de internationale wateren tussen de Verenigde Staten, Mexico en Cuba.
1
Mag zo’n naamsverandering?
Ja, het staat de Verenigde Staten vrij om geografische namen officieel te veranderen, maar alleen op het grondgebied van de VS zelf, inclusief zijn territoriale wateren. Mount McKinley in Alaska, met bijna 6.200 meter de hoogste berg van Noord-Amerika, heet sinds 2015 officieel Denali, waarmee de regering-Obama recht wilde doen aan de inheemse bewoners. Trump wil de berg in McKinley herdopen. En als de US Board of Geographic Names, het officiële ‘toponiemen-agentschap’, ermee instemt, is die nieuwe naam een feit.
„De VS kunnen ook besluiten internationale wateren voortaan een andere naam te geven, maar dat betekent niet dat andere landen zo’n naamsverandering hoeven te volgen”, zegt Barend Köbben, senior-onderzoeker cartografie aan de Universiteit Twente en lid van de Commissie Aardrijkskundige Namen (CAN). Die commissie valt onder de Taalunie en heeft tot taak buitenlandse aardrijkskundige namen in het Nederlands actueel te houden, en te adviseren over spelling: Tsjaad of Chad? Birma of Myanmar?
2
Zijn er voorbeelden van meer namen voor hetzelfde gebied?
Legio. De Baltische Zee is de Oostzee; het verschil is vooral cultureel. Maar politiek verdeelt overal ter wereld de naamgeving. Iran weigert de Perzische Golf (Xalij-e Fārs) ‘Arabische Golf’ te noemen, zoals onder meer Saoedi-Arabië en de Golfstaten doen. Argentinië noemt de Falklandeilanden ‘Islas Malvinas’ (overigens weer afgeleid van het Franse Saint-Malo), in Israël heet de Westelijke Jordaanoever ‘Judea en Samaria’, en Noord-Cyprus heet in Turkije ‘Turks Cyprus’. Op internationale geografische conferenties wordt de vergadering vaak onderbroken door protesten van landen die het niet eens zijn met de gebruikte naam.
3
Naamgeving is dus niet zonder betekenis?
Nee. Twee namen staan vaak voor een sluimerend of openlijk territoriaal dispuut, „de vraag wie waar wat te zeggen heeft”, zegt Köbben. China claimt de hele Zuid-Chinese Zee, inclusief Filippijnse eilanden die wat betreft de Filippijnen in de West Filippijnse Zee liggen. Voor ‘Golf van Amerika’ is zo’n aanspraak (nog) niet het geval, al zegt Trump de facto dat dat water ‘mare nostrum’ (‘onze zee’) is.
4
Economisch is dat toch voor een deel het geval?
Ja, landen hebben buiten hun territoriale wateren (twaalf mijl uit de kust) ook een veel grotere zogeheten Exclusieve Economische Zone (EEZ). Die valt onder internationale wateren, maar de kuststaat kan er wel bijvoorbeeld bodemschatten exploreren. In de Golf van Mexico hebben de VS een EEZ van ruim 700.000 vierkante kilometer (minder dan Mexico). Overigens hebben de VS daar al langer een conflict over de EEZ-grenzen met de Dominicaanse Republiek.
5
En als zo’n conflict acuut wordt?
In het ideale geval komen territoriale geschillen voor arbitrage terecht bij het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in het Vredespaleis in Den Haag. Maar volgens Köbben verwijst het ICJ daarbij steeds naar de verschillende namen die de partijen gebruiken.
6
Er zijn dus geen internationale regels?
„Er is geen internationale autoriteit die kan bepalen hoe internationale objecten genoemd moeten worden”, zegt Tjeerd Tichelaar, hoofdredacteur van De Bosatlas en lid van dezelfde commissie als Köbben. De International Hydrographic Organization (IHO), de intergouvernementele club die zich onder meer bezighoudt met het maken van zeekaarten, heeft „geen doorzettingsmacht en houdt het als het even kan bij ‘agree to disagree’.”
7
Maar welke naam kiest De Bosatlas uiteindelijk?
„Wij proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de internationale consensus en historische traditie”, zegt Tichelaar. Dus Perzische Golf, niet Arabische Golf. „De uitzondering is als dat strijdig is met een bestaande Nederlandse traditie.” Tichelaar noemt het geval van de Japanse Zee, die na een diplomatiek offensief van Zuid-Korea wereldwijd naam begon te maken als iets wat zich als ‘Oostzee’ laat vertalen. „Maar wij hadden al een Oostzee”, aldus Tichelaar, „dus houden wij ‘Japanse Zee’ aan.”