Gezonken olietanker bij de Filipijnse kust begint olie te lekken

De olietanker die donderdag in de baai van de Filipijnse hoofdstad Manila is gekapseisd, lekt sinds zaterdag olie. Het gaat volgens de kustwacht nog om beheersbare hoeveelheden, die inmiddels een olievlek van twaalf tot veertien kilometer vormen. Naast de brandstof van het schip lekt ook de vervoerde olie.

De tanker, genaamd MT Terra Nova, zonk donderdag nadat hij in zwaar weer terecht was gekomen. Eén man verdronk, de rest van de zeventienkoppige bemanning werd gered. De tanker vervoerde 1,4 miljoen liter industriële stookolie, opgeslagen in waterdichte tanks. Als alle olie in de baai terechtkomt, zou het de grootste olieramp in de geschiedenis van de Filippijnen worden.

Dat is nu nog niet het geval: de kustwacht kan de relatief kleine hoeveelheden dikke, zwarte olie nog met drie kustwachtschepen en drijvende schermen indammen. Wel is de olie via zeestromingen onderweg naar steden in de provincies Batangas en Cavite.

Duikers hebben de tanker bereikt, die op een diepte van 34 meter ligt, en zagen kleine hoeveelheden van de lading lekken. De eigenaar van de gezonken tanker heeft een bedrijf ingeschakeld om de lading over te hevelen. De operatie moet zondag beginnen en duurt een week.

Een Filipijnse jongen vindt een aangespoelde vis onder olie aan de kust.
Foto Francis R. Malasig/EPA



Lees ook

Elke dag een olielek. Hoe verdwijnt die olie weer?

Brand op olieplatform Deep Water Horizon in de Golf van Mexico. Deze foto is van 21 april 2010, één dag na het begin van de ramp.