Kort na de gestaakte vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering van Colombia en de ELN, heeft de guerrillabeweging in het noordoosten van het Zuid-Amerikaanse land afgelopen weekend tachtig mensen gedood. Zeker vijfduizend mensen sloegen op de vlucht. Het is het zwaarste geweld van de ELN sinds 2022, toen de in dat jaar benoemde president Gustavo Petro „totale vrede” beloofde.
De ELN richtte zich in het geweld waarschijnlijk op leden van de FARC. Die guerrillabeweging tekende met de Colombiaanse regering in 2016 een vredesakkoord, maar desondanks is de beweging nog altijd actief. De ELN beschuldigt de FARC-leden van de dood van onschuldige burgers.
President Petro liet afgelopen vrijdag weten de vredesonderhandelingen te staken vanwege de volgens hem onwil van de ELN om vrede te sluiten. Nog voor het recente geweld van de guerrillabeweging beschuldigde Petro de ELN van „oorlogsmisdaden in de regio Catatumbo”. In dit gebied vond het geweld van afgelopen weekend plaats.
‘Hartverscheurend’ geweld
William Villamizar, de gouverneur van het departement Norte de Santander, noemt de geweldsuitbarsting van de afgelopen dagen „hartverscheurend”. „We zien talloze families die kinderen hebben verloren en nog triester, kinderen die hun ouders hebben verloren”, aldus Villamizar tegen The Guardian. De Colombiaanse regering heeft, om het geweld een halt toe te roepen, vijfduizend militairen naar het noordoosten van Colombia gestuurd.
De ELN werd, net zoals de FARC, opgericht in de jaren zestig, in eerste instantie om de strijd aan te gaan tegen grote (economische) ongelijkheid in Colombia. Op het hoogtepunt, midden jaren negentig, telde de ELN zo’n vijfduizend guerrillastrijders. De beweging pleegde door de jaren heen meermaals aanslagen en ontvoerde talloze personen, onder wie de Nederlandse Spoorloos-presentator Derk Bolt, maar ook andere journalisten en Colombiaanse burgers. De organisatie laat zich inspireren door de Cubaanse revolutie van 1959 door Fidel Castro en Che Guevara en staat op de Nederlandse terrorismelijst.
Lees ook
Waarom Colombia een oud-guerrillastrijder koos als president
Bij zijn aantreden in 2022 verklaarde president Petro „totale vrede” in Colombia na te streven. Colombia kent een lang verleden van grootschalig gewelddadig tussen guerrillabewegingen, drugsbendes, het nationale leger en paramilitaire groeperingen. Hoewel de strijd lang niet meer zo intensief wordt gevoerd als in eerdere decennia, is de burgeroorlog in Colombia officieel nog altijd niet ten einde.