De Georgische politie heeft dinsdagmorgen een groep demonstranten in de hoofdstad op een gewelddadige manier van een belangrijk kruispunt verwijderd, dat de actievoerders sinds zondag hadden bezet met barricades en tenten vanwege de omstreden verkiezingsuitslag. Demonstranten kregen een kwartier de tijd om zich uit de voeten te maken, waarna de politie tot actie overging. De actievoerders hebben „genoeg tijd” gehad om hun kritiek te uiten, schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken in een online verweer.
De activisten vinden dat er verkiezingsfraude is gepleegd bij de Georgische verkiezingen afgelopen oktober. Volgens de Georgische kiescommissie won de Rusland-gezinde regeringspartij Georgische Droom de verkiezingen met 53,92 procent van de stemmen. In de exitpolls leek de pro-Europese oppositie de grootste te worden.
De uitslag is zeer omstreden. Verkiezingswaarnemers maakten melding van talrijke onregelmatigheden, vooral in de dunbevolkte plattelandsgebieden. Kiezers zouden zijn bedreigd, gehinderd, omgekocht en bedreigd en kregen bijvoorbeeld doorschijnende of meerdere stembiljetten. Sommige waarnemers zouden zijn weggejaagd bij de stembussen. Ook onderzoekers van verkiezingsmonitor Europe Elects stelden dat het „heel onwaarschijnlijk is” dat de afwijkingen die ze tegenkwamen in hun analyses „legitiem” zijn ontstaan.
Inmiddels is de huidige partijloze pro-westerse Georgische president Salome Zoerabisjvili naar het constitutioneel hof van de republiek gestapt om de uitslag van de volgens haar fraudeleuze verkiezingsuitslag aan te vechten, meldt haar advocaat dinsdag. De Europese Unie is het met haar eens.
Cel of ziekenhuis
Bij de politieactie werden zestien mensen gearresteerd, waarvan er drie op dinsdagochtend op vrije voeten kwamen, aldus het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de arrestanten en gewonden zouden zich onder meer journalisten en oppositieleden bevinden, melden lokale media. De liberale pro-Europese partij Ahali (Georgisch voor ‚Nieuw’) stelt dat partijlid Nika Kvitatiani vanwege het politiegeweld in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Een journalist van OC Media die „een mishandeling” filmde moest tijdelijk haar telefoon afgeven, schrijft het medium.
Een secretaris van de regeringspartij verdedigde het politieoptreden dinsdag tijdens een ingelaste persconferentie. „Enkele tientallen mensen […] kunnen de stad niet lamleggen, natuurlijk kan de Georgische staat dit niet toestaan,” stelde hij.
Lees ook
In de Georgische uitslagengrafieken zie je de ‘Russische staart’ – en dat kan duiden op fraude