Geen ‘plaats delict’, wel grootschalig onderzoek naar sterfgevallen in Zeeuws zorgcentrum

Ouderen De politie onderzoekt een aantal sterfgevallen in een Zeeuwse zorginstelling. Of er misdrijven zijn gepleegd, is nog niet duidelijk.

Zorginstelling Cleijenborch liet een onderzoek naar een medewerker na meldingen door collega’s.
Zorginstelling Cleijenborch liet een onderzoek naar een medewerker na meldingen door collega’s. Foto Johan van der Heijden

Een verzorgende die opvallend vaak als laatste aanwezig was voordat bewoners van de ouderenzorginstelling overleden. Collega’s vonden het raar, en verdacht. Hun zorgen bereikten begin dit jaar het management van de instelling, Cleijenborch in het Zeeuwse Colijnsplaat. Dat liet een extern bureau een arbeidsonderzoek doen naar de betreffende medewerker, die op non-actief werd gesteld.

Naar aanleiding van de eerste resultaten van dat onderzoek deed Cleijenborch afgelopen mei een melding bij de politie. Die is deze zomer begonnen met een grootschalig onderzoek, meldde de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) deze week.

Volgens de krant, die met ingewijden sprak, zijn medewerkers en oud-medewerkers van de zorginstelling de afgelopen weken „urenlang” als getuigen verhoord door de politie. In de instelling wonen zo’n tachtig ouderen. Rechercheurs zouden aanwijzingen hebben dat meerdere bewoners van de zorginstelling een „voortijdige dood” stierven. Het zou gaan om sterfgevallen tussen 2019 en 2023 op een afdeling waar onder andere ouderen met dementie wonen. Eén van de onderzochte scenario’s is, volgens de PZC, dat er gerommeld is met de medicatie van de overledenen.

Lees ook: Meer hoeft de ggz niet over de verdachte verpleegkundige te verklappen

‘Mogelijke misdragingen’

De politie en Cleijenborch willen nauwelijks iets kwijt over het onderzoek. De woordvoerder van de politie Zeeland-West-Brabant zegt dat het bureau dat het arbeidsonderzoek uitvoert, spreekt van „mogelijke misdragingen in de zorg”. „De feiten en omstandigheden waren zodanig dat ze voor ons een aanleiding vormden om verder onderzoek te doen.” De publicatie van de PZC over het onderzoek kwam volgens hem „erg vroeg”. „We hebben nog geen verdachte aangemerkt. We zijn eerst aan het uitzoeken of er sprake is van strafbare feiten.”

Het is een heel lastig onderzoek, zegt de woordvoerder. „Alles is geschiedenis. Je hebt geen plaats delict die je nog kunt onderzoeken.”

Vorig jaar mei viel een 87-jarige, dementerende bewoonster van Cleijenborch met haar rolstoel van een trap in het gebouw. Om bij die trap te komen, moest een nooddeur geopend worden. Ze overleed twee dagen later aan haar verwondingen. De politie heeft onderzoek gedaan naar het incident, maar het werd niet duidelijk hoe het kon plaatsvinden. Er was geen „vermoeden van een misdrijf gerezen”, aldus de politie. Of het wordt heropend, in verband met de andere mogelijk verdachte sterfgevallen, wil de politiewoordvoerder niet zeggen.