Geel reisadvies voor drie Griekse eilanden vanwege bosbranden

Branden Voor Rhodos, Corfu en Evia geldt een aangescherpt reisadvies. De overheid raadt reizigers met die Griekse eilanden als bestemming aan op de risico’s te letten.
Twee Zwitserse toeristen kijken naar een bosbrand op Rhodos.
Twee Zwitserse toeristen kijken naar een bosbrand op Rhodos. Foto Nicolas Economou/Reuters

De overheid heeft het reisadvies voor de Griekse eilanden Rhodos, Corfu en Evia maandag aangescherpt van groen naar geel, wat betekent dat reizigers rekening moeten houden met veiligheidsrisico’s. Reden zijn de grote bosbranden die op de eilanden woeden. Voor de rest van Griekenland gelden geen waarschuwingen.

„De situatie verandert snel”, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. „Vooral gezinnen met kinderen en personen met astmatische klachten lopen gezondheidsrisico’s.” Duizenden mensen zijn geëvacueerd vanwege de moeilijk blusbare branden. Veel eilandbewoners verloren hun huis.

Meerdere reisorganisaties die eind vorige week vluchten naar Rhodos hadden geschrapt, hervatten die de komende dagen weer, meldt persbureau ANP. Sunweb, Prijsvrij en Corendon gaan weer vliegen naar het noorden van het eiland, waar het gevaar van de bosbranden kleiner wordt geacht. Reisorganisatie TUI wacht nog even. Mensen die ondanks de branden naar de eilanden willen gaan, krijgen van de overheid het advies contact op te nemen met hun reisorganisatie.

Lees ook Rhodosgangers zijn na anderhalve dag weer thuis: ‘We hebben de dood geroken’