Gaat Frankrijk ‘hulp bij het sterven’ legaliseren? ‘We praten al decennia over dit thema’

Krijgen Fransen binnenkort recht op „hulp bij het sterven”? Dinsdag is een belangrijke dag in Frankrijk, want dan stemt het Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, over een wetsvoorstel dat euthanasie mogelijk maakt voor een beperkte groep ernstig zieke mensen. Het is een belangrijke stap in de legalisering van l’aide à mourir – een thema waar al sinds de jaren zeventig over wordt gediscussieerd.

De parlementariërs moeten hun mening geven over twee wetten: één om palliatieve zorg uit te breiden en één om „hulp bij sterven” mogelijk te maken. Die tweede is het meest gevoelig: als het Assemblée en daarna de Senaat instemmen wordt euthanasie en ‘geassisteerde suïcide’ legaal. In dat eerste geval dient een arts een dodelijk middel toe aan een patiënt, in dat tweede neemt de patiënt het zelf in (indien fysiek mogelijk).

„President Emmanuel Macron spreekt van een ‘typisch Frans model’ omdat beide methoden mogelijk worden, maar inhoudelijk lijkt de wetgeving veel op de Belgische”, zegt Marine Boisson, een aan SciencesPo verbonden socioloog die is gespecialiseerd in vraagstukken over het levenseinde – ze ontvangt op haar werkkamer in hartje Parijs. Om in aanmerking te komen, moet iemand aan „een ernstige en ongeneeslijke aandoening” lijden, die levensbedreigend is, zich in een „vergevorderde of terminale fase” bevindt en „aanhoudend fysiek of psychisch lijden” veroorzaakt. Een belangrijk verschil met België (en Nederland) is dat minderjarigen noch mensen met ernstige psychische problemen toegang krijgen.


Lees ook

Lees ook: Romy zag op het laatste moment af van euthanasie. Kon ze opnieuw leren leven?

Romy zag op het laatste moment af van euthanasie. Kon ze opnieuw leren leven?

92 procent is voor

Veruit de meeste Fransen zijn vóór. Uit een peiling van IFOP uit 2024 blijkt dat 92 procent van de Fransen vindt dat mensen die lijden aan een „ondraaglijke en niet te genezen ziekte” recht zouden moeten hebben op euthanasie.

Sinds de jaren zeventig vindt meer dan de helft van de sterfgevallen plaats in ziekenhuizen, wat betekent dat vaak medisch wordt ingegrepen bij het levenseinde. Dat leidde tot meer gesprekken

Marine Boisson
socioloog aan SciencesPo

Het is een gevolg van een maatschappelijke kentering die al decennia geleden is ingezet, zegt Boisson. „Sinds de jaren zeventig vindt meer dan de helft van de sterfgevallen plaats in ziekenhuizen, wat betekent dat vaak medisch wordt ingegrepen bij het levenseinde. Dat leidde tot meer gesprekken hierover in de Franse maatschappij.”

In de jaren zeventig vertelden de eerste artsen publiekelijk dat ze wel eens illegaal euthanasie verleenden. Fransen gingen praten over familieleden die middels clandestiene euthanasie waren gestorven. En een aantal zaken in de media maakte grote indruk. Zoals in 2002, toen de door een verkeersongeluk verlamd, doof en blind geraakte twintiger Vincent Humbert aan de toenmalige president Jacques Chirac vroeg of hij hem „het recht om te sterven” kon verlenen. Chirac reageerde dat hij „hem niet kon geven wat hij vraagt”, waarna Humberts moeder hem met een arts hielp aan euthanasie (de rechtszaak tegen de moeder werd geseponeerd).

Lydie Imhoff wordt omarmd door zorgverlener Marie Josee Rousseaux en activist Claudette Pierret.

Foto Simon Wohlfahrt/AFP

Uitwijken naar België

Ook kwamen in de media verhalen over Fransen die uitweken naar België en Zwitserland om daar euthanasie te plegen – van madame tout le monde tot aan filmlegende Jean-Luc Godard in 2022. Boisson: „Deze verhalen hebben de praktijk van euthanasie genormaliseerd en ont-dramatiseerd.”

En er is gelobbyd, onder meer door de Association pour le Droit de Mourir dans la Dignité (de organisatie voor het recht om waardig te sterven). Voorzitter Jonathan Denis (41) vertelt in zijn Parijse kantoor dat de ADMD voor „de vrije keuze van de patiënt” is. „Niemand zal gedwongen worden tot euthanasie, maar sommige mensen die lijden aan ernstige ziekten zullen op ondraaglijke wijze sterven. Wij vinden dat zij ervoor moeten kunnen kiezen om zichzelf die doodsstrijd te besparen.”

Denis vindt dat de wet al veel eerder behandeld had moeten worden. „We praten al decennia over dit thema en president Emmanuel Macron heeft door vorig jaar het parlement te ontbinden nog meer tijd verspild” – de euthanasiewet zou eigenlijk een jaar geleden al behandeld worden, maar kwam met talloze andere plannen stil te liggen door Macrons plotselinge besluit.

Denis trekt een vergelijking met hoe abortus en het homohuwelijk werden gelegaliseerd. „Ook daarbij waarschuwden tegenstanders dat ‘de maatschappij zou instorten’. Nu zeggen diezelfde mensen terugkijkend: wat zeiden we toen allemaal voor onzin? Dat zal nu weer zo zijn.” Ook socioloog Boisson maakt de vergelijking met abortus en het homohuwelijk: „ook daarbij was er lang meer steun onder het volk dan politieke wil. En ook daarbij ging het over het vergroten van de rechten van het individu.” Zelfs de huidige minister van Volksgezondheid Catherine Vautrin schroomt niet zichzelf te vergelijken met Simone Veil, de politica die in 1975 de legalisering van abortus klaarspeelde.

Zorgverlener Marie Josee Rousseaux trekt het laken over het lichaam van Lydie Imhoff.

Foto Simon Wohlfahrt/AFP

Boisson en Denis wijzen er ook op dat er nu illegaal euthanasie verleend wordt in Frankrijk – ook Denis’ vader stierf op die manier. Uit een onderzoek uit 2012 naar 4.723 sterfgevallen blijkt dat 0,8 procent van de overledenen een middel toegediend kreeg om te sterven. Voorstanders van euthanasie extrapoleren dit cijfer en stellen dat er jaarlijks ruim vierduizend Fransen illegaal euthanasie krijgen – meer objectieve cijfers zijn er niet. Jaarlijks gaan er naar schatting enkele honderden Fransen naar België en Zwitserland om daar euthanasie te verkrijgen.


Lees ook

Lees ook: Samen sterven gebeurt vaker, maar ‘minder romantisch dan het lijkt’

Dries en Eugenie van Agt.

Rol van artsen

Maar het is niet voor niets dat het zo lang heeft geduurd. Wat meespeelt is dat veel Franse artsen tegen euthanasie waren, zegt Boisson. „Artsen komen in Frankrijk vaker dan gemiddeld uit conservatieve, katholieke milieus. En we hebben een medisch-gecentreerd zorgsysteem: artsen hebben grote invloed op zorgbeleid.” Ook de klassieke positie van Franse artsen in arts-patiëntrelaties speelt mee: het was de arts die bepaalde en de patiënt die volgde – wat veranderde door onder meer een wet die in 2005 ernstig zieke patiënten het recht gaf behandelingen te weigeren.

Het is naïef om te doen alsof de dijken die nu gebouwd zijn, niet later zullen breken

Tugdual Derville
anti-euthanasie-organisaties Alliance VITA

En er zijn nog altijd stemmen tegen. Religieuze leiders waarschuwen in opiniestukken voor „een antropologische breuk”. Ook de onlangs overleden paus Franciscus heeft Macron persoonlijk afgeraden euthanasie te legaliseren. En anti-euthanasie-organisaties als Alliance VITA lobbyen in het parlement omdat ze willen „opkomen voor de rechten van de meest kwetsbaren” (de organisatie is ook tegen abortus).

Alliance VITA-woordvoerder Tugdual Derville (63) zegt telefonisch dat hij het debat over het legaliseren van euthanasie ziet als teken dat er een „gebrek aan solidariteit” is in de huidige maatschappij. Ook vreest Derville dat vooral „de meest kwetsbaren” zich tot euthanasie zullen wenden. „We zien dat vooral mensen die niet omringd zijn door anderen het gevoel hebben dat ze het leven niet meer waard zijn.”

Derville stelt dat bovendien beter geïnvesteerd kan worden in het verbeteren van de zorg, omdat dat tot minder doodswensen zou leiden. Hij wijst op de enorme artsentekorten (6 miljoen Fransen hebben geen eigen huisarts en 87 procent van het land is aangemerkt als ‘medische woestijn’) en het tekort aan afdelingen die palliatieve zorg verlenen (171 afdelingen met 1.980 bedden in heel Frankrijk). Derville erkent hierbij wel dat ook als de gezondheidszorg perfect was en er nog steeds een vraag naar euthanasie zou zijn, hij tegen zou zijn.

De lege rolstoel van Lydie Imhoff op een foto die aan de muur hangt van een kamr in het Belgische ziekenhuis waar haar euthanasie werd verleend.

Foto Simon Wohlfahrt

Want hij vreest meer: zoals dat de regels over welke patiënten euthanasie kunnen krijgen, versoepeld zullen worden. „Het is naïef om te doen alsof de dijken die nu gebouwd zijn, niet later zullen breken. Je ziet in andere landen dat de grenzen altijd verschoven.” Hij wijst op Canada, waar sinds een paar jaar sommige gehandicapten in aanmerking kunnen komen voor euthanasie. Ook het Nederlandse debat over euthanasie bij een „voltooid leven” past hierin. En in landen waar euthanasie werd gelegaliseerd, nam altijd het aantal sterfgevallen door euthanasie toe.

Socioloog Boisson zegt dat het logisch is dat „het debat zich voortzet”. „Maar we zien in de jaren dat euthanasie in andere landen is gelegaliseerd, ook dat er maar een handjevol rechtszaken is gekomen [tegen artsen vanwege onzorgvuldig handelen].” Zij wijst erop dat het aantal euthanasiegevallen ook toeneemt vanwege de vergrijzing en omdat „er meer kennis is over patiëntrechten”. „Je moet natuurlijk voorzichtig zijn, maar de toename van euthanasiegevallen laat vooral zien dat er vraag naar is.”


Lees ook

Lees ook: Vaker euthanasie bij jonge mensen wegens psychisch lijden – en psychiaters zijn er tot op het bot verdeeld over

Vaker euthanasie bij jonge mensen wegens psychisch lijden – en psychiaters zijn er tot op het bot verdeeld over

Macron overweegt referendum

Dinsdag is een belangrijke stemming, maar het is niet de laatste stap. De Senaat moet zich ook nog over de wetsvoorstellen buigen en het is niet uitgesloten dat ze daarna nog een aantal keer heen en weer gaan tussen de twee kamers. Het lijkt aannemelijk dat de euthanasiewet uiteindelijk door het parlement zal komen, maar zeker is dat niet: vanwege de gevoeligheid van het thema stemmen parlementariërs op persoonlijke titel en hoeven ze geen partijlijn te volgen.

Als de wet er komt, kan de impopulaire Macron voor het eerst in tijden weer een grote, maatschappelijke verandering op zijn naam schrijven, een die hij bovendien al jaren aankondigt. Dat zal hij graag willen, zeker gezien de einddatum van zijn presidentschap (april 2027) dichterbij komt. De president heeft gezegd zelfs bereid te zijn een euthanasiereferendum uit te schrijven. „Juristen zeggen dat het waarschijnlijk niet mogelijk is zo’n gevoelige zaak via een referendum te laten behandelen”, zegt Boisson. „Het lijkt vooral een manier voor Macron om iedereen te laten zien dat de Fransen vóór zijn en zo druk te zetten op de parlementariërs de wet aan te nemen.”