Frankrijk heeft zijn politieke goedkeuring gegeven voor een Marokkaans plan voor meer autonomie in de Westelijke Sahara-regio, maar wel onder Marokkaanse soevereiniteit. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron in een brief laten weten aan het Marokkaanse koningshuis, melden Franse media dinsdag. Met zijn steun wordt de lijst met invloedrijke landen die achter het plan, verder aan. De Franse oud-kolonie Algerije, dat al decennialang met Marokko in conflict ligt over het gebied, heeft inmiddels zijn ongenoegen geuit over het Franse besluit.
De Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie en van groot economisch belang vanwege zijn rijke viswateren en aanzienlijke fosfaatvoorraden, staat op dit moment voornamelijk onder Marokkaanse controle. In 1975 nam Marokko het gebied in, waarna vrijheidsbeweging Polisario — die opkomt voor de rechten van de oorspronkelijke Sahrawi-bewoners — met Algerijnse steun daartegen in verzet ging. In zijn brief maakte Macron duidelijk dat de Marokkaanse plannen de enige manier zijn om het slepende geschil op te lossen.
Het betwiste grondgebied, dat zo’n 266.000 vierkante kilometer bestrijkt, zorgt al decennialang voor Algerijns-Marokkaanse spanningen. Het Marokkaanse koninkrijk ziet het gebied als zijn Sahara en beschouwt elke steun aan Polisario en haar onafhankelijkheidsstrijd als verraad. In 2022 had ook Spanje steun verleend aan het Marokkaanse plan. Daarop verbrak Algerije destijds, dat vanaf het begin achter Polisario en haar wens tot zelfbeschikking staat, de diplomatieke banden met Madrid.
Lees ook
Waarom is de Algerijnse regering zo boos op Spanje? En vijf andere vragen over de Westelijke Sahara
Het Marokkaanse koningshuis ontving het besluit van Macron dinsdag met tevredenheid door te stellen dat het „heden en de toekomst” van de Westelijke Sahara voortaan binnen het „raamwerk van de Marokkaanse soevereiniteit” zal vallen.
‘Contraproductief besluit’
Vanuit Algiers werd de Franse steun afgelopen donderdag juist met afkeuring ontvangen. De Algerijnse regering, die een paar dagen daarvoor van het besluit op de hoogte werd gesteld, sprak van een „vroegtijdig en contraproductief besluit” dat „niet helpt de voorwaarden te scheppen voor een vreedzame oplossing” van de kwestie. Eerder gingen de Verenigde Staten en ook verschillende andere Europese landen Frankrijk voor in het uitspreken van steun voor het Marokkaanse plan.
Voor de Verenigde Naties is de Westelijke Sahara „niet-autonoom” gebied. Een gepland referendum over zelfbeschikking, dat in 1991 werd overeengekomen, werd vooralsnog niet georganiseerd.
Lees ook
Coronapatiënt Brahim Ghali is twistappel tussen Marokko en Spanje