Franse premier verrast met voorstel twee vrije dagen te schrappen. ‘Mei is een echte gruyère geworden’

De Franse premier François Bayrou zei vooraf al dat hij zou verrassen bij de presentatie van de staatsbegroting voor 2026. Dinsdag maakte hij zijn belofte waar: één van zijn maatregelen om in totaal 43,8 miljard euro te besparen, is het schrappen van twee officiële vrije dagen. Bayrou stelt voor Paasmaandag en 8 mei van de vrijedagenkalender te vegen. Uit onderzoek bleek eerder dat het schrappen van een vrije dag jaarlijks 2,4 miljard euro oplevert omdat dit de productie verhoogt.

Frankrijk heeft elf officiële vrije dagen, twee meer dan Nederland. Bayrou wil Paasmaandag schrappen omdat die dag „geen enkele religieuze betekenis” zou hebben. Op 8 mei viert Frankrijk de overgave van nazi-Duitsland aan de geallieerden. Die dag kunnen de Fransen volgens Bayrou beter weer aan het werk omdat „mei een echte gruyère (gatenkaas) is geworden”: in mei hebben Fransen drie vrije dagen, waarbij veel werkenden een dagje extra vrijnemen zodat ze een lang weekend hebben.

Het voorstel leidt tot veel kritiek en oproepen tot straatprotesten. De radicaal-linkse parlementariër Sarah Legrain zegt op X dat het niet slim is om „de herdenking van de overwinning op het nazisme af te schaffen terwijl het fascisme in volle heropleving is”. De voorzitter van het radicaal-rechtse Rassemblement National Jordan Bardella vindt dat de maatregel „een regelrechte aanval is op onze geschiedenis, op onze wortels en op het werkende Frankrijk”.


Lees ook

Franse premier Bayrou haalt uit naar pers en onderzoekers in verhoor over misbruikzaak

François Bayrou bij een persconferentie half april.

Een ‘wit jaar’

Bayrou kondigde meer verstrekkende maatregelen aan. De premier wil een „solidariteitscontributie” voor „de meest fortuinlijken”. Oftewel: de rijkste Fransen moeten meer belasting gaan betalen – hoewel onduidelijk is hoe dit eruit moet zien. Ook wil hij de strijd opvoeren tegen de wildgroei aan fiscale constructies die sommige welgestelde Fransen gebruiken om hun kapitaal te vergroten.

Hiermee komt Bayrou, een centrumpoliticus die een overwegend rechtse minderheidsregering leidt, linkse partijen tegemoet. Zij bekritiseren de regering en president Emmanuel Macron er al tijden van de allerrijksten almaar rijker te maken. Sinds Macrons in 2017 aan de macht kwam, groeide het vermogen van de vijfhonderd rijkste huishoudens van 500 tot 1.200 miljard euro – deels als gevolg van een aantal voor hen gunstige belastingmaatregelen.

Als François Bayrou zijn tekst niet herziet, zullen we hem wegstemmen

Marine Le Pen
leider Rassemblement National

Minder blij zullen de linkse partijen zijn met Bayrou’s plan om een année blanche in te stellen. Tijdens zo’n ‘wit jaar’ worden belastingtarieven, sociale uitkeringen en pensioenen niet geïndexeerd. Hiermee kan volgens Bayrou’s berekeningen 7 miljard euro worden bespaard, maar de maatregel raakt alle lagen van de samenleving – en vooral de mensen met de laagste inkomens. Bayrou wil ook het aantal ambtenaren verminderen, onder meer door voorlopig een op de drie posten van ambtenaren die met pensioen gaan niet op te vullen. Vergeleken met buurlanden heeft Frankrijk relatief veel ambtenaren: volgens OESO-cijfers uit 2021 werkt 21 procent van de Fransen in de publieke sector (in Nederland is dat 12 procent).

Verder heeft Bayrou bevestigd dat Frankrijk fors gaat investeren in zijn krijgsmacht. Dit kondigde Macron zondagavond al aan: de president wil in 2026 3,5 miljard euro en in 2027 3 miljard euro extra voor Defensie. Dit zou nodig zijn omdat volgens hem „de vrijheid nooit zo erg bedreigd werd” sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Hoewel Bayrou als premier over de begroting gaat, kon hij niet anders dan deze aankondiging van Macron volgen.


Lees ook

Na vonnis kan Marine Le Pen geen presidentskandidaat zijn in 2027, maar: ‘Ik laat me zo niet elimineren’

Marine Le Pen bij haar aankomst maandagmorgen bij de rechtbank in Parijs. Foto Stephanie Lecocq / Reuters

Politieke chaos op de loer

Zoals verwacht leiden de begrotingsplannen meteen tot veel kritiek van zowel de linkse als de radicaal-rechtse oppositie – de eerste dreigementen met een motie van wantrouwen zijn uitgesproken. De vraag is of de oppositie de krachten zal bundelen om de regering te laten vallen – zoals zij in december bij Bayrou’s voorganger Michel Barnier deed. Hiermee kunnen de partijen hun ontevredenheid tonen en wordt de kans groter op nieuwe parlementsverkiezingen waarbij ze kunnen hopen op meer zetels.

Maar een regeringsval zou ook nóg een zomer met politieke onzekerheid betekenen nadat Macron vorige zomer het parlement plots ontbond en Frankrijk wekenlang zonder regering zat. En voor het Rassemblement National, de grootste oppositiepartij, betekenen nieuwe verkiezingen dat kopstuk Marine Le Pen haar parlementszetel verliest vanwege haar recente veroordeling voor fraude met Europees geld. Le Pen zelf doet alsof dit niet meespeelt. Op X zegt zij dinsdag dat „de regering arbeiders en gepensioneerden aanvalt”. „Als François Bayrou zijn tekst niet herziet, zullen we hem wegstemmen.”