Franse neonazi’s veroordeeld tot gevangenisstraffen om voorbereiden aanslagen

Terrorisme Hoofdverdachte Alexandre Gilet, een voormalige gendarme, kreeg met een celstraf van 18 jaar de hoogste straf.
Het Paleis van Justitie in Parijs.
Het Paleis van Justitie in Parijs. Foto Mohamed Badra/EPA

Vier mannen zijn vrijdag in Frankrijk veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van een tot achttien jaar vanwege het voorbereiden van terroristische aanslagen in 2018. De 27-jarige Alexandre Gilet, een voormalige gendarme, kreeg achttien jaar cel opgelegd door een rechtbank in Parijs, zo melden Franse media. Een vijfde verdachte, de jongste van de groep, werd eind vorig jaar al apart berecht in een jeugdrechtbank, die hem twee jaar voorwaardelijk oplegde.

De verdachten behoren volgens de rechtbank tot een neonazistische groep. Gilet bezat wapens en explosieven en was de „onbetwiste” leider van de groep, aldus de president van de rechtbank tijdens de zitting van de rechtbank in Parijs. De rechtbankspresident zei dat de beklaagden deel uitmaakten van „een groep die zonder voorbehoud vasthield aan fascisme en supremacisme”.

Gilet en zijn handlangers wilden in 2018 extreem-rechtse aanslagen plegen in Parijs. Ze erkenden eerder al een racistisch gedachtegoed te hebben gehad, maar stelden nooit echt aanslagen te willen uitvoeren. Tijdens de zitting had de Gilet de rechtbank gevraagd „onderscheid te maken tussen de persoon die ik in 2018 was en die ik vandaag ben”. De rechtbank is het daar niet mee eens en stelt dat de groep wel concrete plannen had om de aanslagen uit te voeren.

Lees ook: Franse neonazi droomde van aanslag die verwoestender moest worden dan de Bataclan