Fedja van Huêt over ‘Maxton Hall’: Soms denk je: waarom wilde ik dit ook al weer?

Als acteur is het opnemen van een ‘selftape’ een vast onderdeel van het werk geworden. Een zelf opgenomen video die makers van films en series kunnen bekijken om snel te zien wat een acteur kan, zonder een auditie in het echt. Toen Fedja van Huêt werd gevraagd of hij interesse had om iets op te nemen voor een grote Duitse serie van Amazons streamingdienst Prime Video, leek hem dat interessant, maar praktisch onmogelijk. Hij werd gevraagd om een lange monoloog op te nemen, in het Duits. Het moest de volgende dag al opgestuurd worden. „Echt sloten met tekst”, vertelt hij. „Toen het verzoek kwam, was ik ook iets anders aan het draaien. Als je zoiets een beetje wilt spelen, moet je het echt kunnen dromen. Dat leek niet te doen.”

Het kwam goed: de monoloog kon iets korter en na een casting in Berlijn was het rond. Van Huêt is sinds vrijdag 3 mei wereldwijd te zien in de rol van Mortimer Beaufort, de steenrijke slechterik van Maxton Hall: The World Between Us. De serie, gebaseerd op een populaire young adult-boekenreeks, speelt zich af op een eliteschool en zit in de hoek van series als Elite en Gossip Girl. Het jonge hoofdpersonage Ruby Bell is een meisje uit de arbeidersklasse en moet zich staande houden tussen de geprivilegieerde rijkeluiskinderen, onder wie James Beaufort, de zoon van Mortimer. Ze clasht eerst met James, maar uiteraard blijken de twee gevoelens voor elkaar te hebben.

„Het is een beetje Romeo en Julia”, zegt Van Huêt, die in zijn woonplaats Utrecht met NRC praat over het maken van de serie. Vader Mortimer is baas van een mode-imperium en ziet zijn zoon als gedoodverfde opvolger (de meer geschikte dochter ziet hij niet staan). Een harde, onprettige man. „Heel strak, heel streng, niet aardig, ook voor zijn zoon. Leuk om te spelen.”

Maxton Hall is een nieuwe uitdaging voor de acteur die doorbrak met het vader-zoondrama Karakter en sindsdien veel verschillende rollen heeft gespeeld: in de afgelopen jaren was hij onder meer te zien als onderzoeksjournalist Bas Haan in De veroordeling en Matt Herben in Het jaar van Fortuyn. Met de Deense horrorfilm Speak No Evil, waarin hij samenspeelde met zijn vrouw Karina Smulders, oogstte hij internationaal veel lof. Die laatste rol bracht hem weer op de radar van deze nieuwe Amazon-serie, die weer in een heel ander genre ligt. Een beetje guilty pleasure, maar wel goed gemaakt. „Toen ik een paar afleveringen zag dacht ik: dat gaat als een trein. Het is aantrekkelijk en sexy, bingewaardig.”

Scène uit de serie Maxton Hall.
Foto Stephan Rabold/ Prime Video

Groter

Voor de rol zat Van Huêt een hele zomer in Duitsland: „Ik moest wel aan mijn familie vertellen dat ik niet mee kon op zomervakantie.” Merkte hij dat de schaal groter was voor deze internationale streamingproductie? „Het was wel the real deal: grotere sets, een eigen trailer en dat soort dingen. Te gek om onderdeel van te zijn. Het is wel iets onpersoonlijker als je het vergelijkt met Nederlandse sets. Hier is vaak een beetje houtje-touwtje.”

Spelen in een andere taal brengt ook weer nieuwe uitdagingen. „Het is lastig om in een andere taal vrij en ongeremd te spelen. Je voelt wel dat je altijd met de rem erop moet spelen. Op zo’n eerste draaidag sta je daar met vierhonderd figuranten en dan moet je een hele speech doen als dat personage. Dan denk je: waarom wilde ik dit ook al weer? Maar het is fijn om iets in een ander land te doen, ergens waar mensen je met een frisse blik aankijken, zo van: wie is deze man? Dat je weer bij nul begint”

Een onbekend gezicht is hij echter niet in Duitsland. Sinds 2018 speelt hij een hoofdrol in Amsterdam Krimi, een misdaadserie over een Duitse agent die undercover gaat in Amsterdam en bij tv-zender ARD zo’n zes miljoen kijkers per aflevering trekt. Van Huêt speelt de Nederlandse collega van de Duitse agent, een rol van Hannes Jaenicke. „De laatste keer was het weer de winnaar op prime time. Dat is een heel gek besef.” De serie zou eigenlijk maar twee delen van 90 minuten krijgen, maar gaat wegens het succes door. Deze week filmt Van Huêt weer twee nieuwe afleveringen. Zit hij er voor altijd aan vast? „Nee, ze zijn best vrij. Bij series van de streamers is dat wel anders. Dan teken je met opties voor langere tijd, mocht er een vervolg komen.” Die kans is er in het geval van Maxton Hall, er zijn drie boeken in de reeks.

Damian Hardung en Fedja van Huêt als James en Mortimer Beaufort.
Foto Stephan Rabold/ Prime Video

Gezien worden

De opkomst van de streamingdiensten en de verdere investering in drama van de laatste jaren hebben ervoor gezorgd dat er tegenwoordig meer gedraaid wordt dan eind jaren negentig, toen Van Huêt begon. „De toneelgezelschappen worden kleiner, maar voor een jonge acteur die van de toneelacademie komt, is er qua draaien veel mogelijk. Al moet je nog altijd gezien worden, anders is het een heel gemeen vak. Maar er wordt veel gemaakt, dat is wel heel fijn.”

„En: de wereld is plots een stuk kleiner geworden”, zegt hij, verwijzend naar de selftapes. „Dat is voor de jonge acteurs ook een heel leuke kans, dat je zomaar ineens gezien wordt. Voor je het weet, zit je in iets heel groots. Maar je moet ook een beetje geluk hebben.”


Lees ook
Wat maakt acteur Fedja van Huêt zo gewild?

Fedja van Huêt in zijn eerste grote filmrol, in ‘Karakter’ van Mike van Diem.

De acteur blijft ook met veel plezier dingen maken in Nederland. Onlangs heeft hij met regisseur Michiel ten Horn (Aanmodderfakker) in Limburg de film Fabula gefilmd. Hier moest weer heel anders gesproken worden. „Voor die film moest ik Venloos spreken. Dat is waarschijnlijk het moeilijkste wat ik de laatste tijd heb gedaan. Echt een uitdagend accent, daar moest ik flink voor in de studie. Deze film is weer iets heel anders voor me: super fantasievol, met een beetje magisch realisme. Die variatie is een zege.”

https://youtu.be/sSlPJQH7M2g?si=NlmNGbEYVoNv7OYW

Maxton Hall: The World Between Us Nu op Amazon Prime Video, 6 afleveringen van circa 45 minuten.