Extreemrechtse partij wint regionale verkiezing in Duitsland

Duitsland De uitslag leidde tot veel onrust. De Duitse inlichtingendienst beschouwt de AfD-afdeling in Thüringen als mogelijk gevaarlijk extremistisch.
AfD-leden Björn Höcke (links) en Robert Sesselmann, (midden) tijdens het verkiezingsfeest van de AfD in Sonneberg.
AfD-leden Björn Höcke (links) en Robert Sesselmann, (midden) tijdens het verkiezingsfeest van de AfD in Sonneberg. Foto Martin Schutt/AP

In Duitsland heeft zondag voor het eerst een politicus van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) een regionale verkiezing gewonnen. Dat melden Duitse media. In de regio Sonneberg, in de oostelijke deelstaat Thüringen, kreeg advocaat en AfD-kandidaat Robert Sesselmann bijna 53 procent van de stemmen. Voor het eerst eerst heeft de AfD daardoor een bestuursmandaat in Duitsland.

De uitslag leidde tot veel onrust. „Dit is een keerpunt dat de democratische politieke krachten in dit land niet zomaar kunnen accepteren”, zei Josef Schuster, voorzitter van de federatie van Duitse Joden, tegen RND-media. De Duitse inlichtingendienst bestempelt de AfD-afdeling in Thüringen en haar controversiële leider Björn Höcke als mogelijk gevaarlijk extremistisch. Andere partijen weigeren samen te werken met de AfD, vanwege de extreemrechtse ideeën van de partij.

Sonneberg telt slechts ongeveer 56.000 inwoners, maar de overwinning zendt een belangrijk signaal naar Berlijn, zeggen analisten tegen persbureau Reuters. Vooral omdat alle andere politieke partijen in Sonneberg hun krachten bundelden tegen de AfD-kandidaat.

Lees ook: De rechtsbuiten van het CDU verdeelt de partij