Het was een telefoontje dat journalisten wel vaker plegen om een nieuwtje te checken. In dit geval ging het over oud-minister Hans Hoogervorst, die in beeld zou zijn als mogelijke nieuwe premier nu duidelijk is dat PVV-leider Geert Wilders die baan misloopt. Zijn naam zou in Haagse kringen rondzingen omdat hij voor alle formerende partijen acceptabel zou zijn. Maar hoe dacht de VVD-coryfee daar zelf eigenlijk over?
Elodie Verweij, politiek verslaggever van het Algemeen Dagblad, besloot Hoogervorst te bellen, vertelt Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD. Ze had zijn nummer, althans dat dacht ze. Er volgde een kort telefoongesprek, waarin Verweij zich voorstelde als journalist. Ze stelde enkele vragen over de formatie, en vroeg vervolgens of hij eventueel beschikbaar zou zijn voor een ministerspost. Het antwoord was ‘nee’. Gold dat ook voor het premierschap?, vroeg ze. Nee, daar zag hij wel mogelijkheden.
Toen Verweij ophing, dacht ze een nieuwtje te hebben: Hoogervorst solliciteert openlijk naar de functie van premier. Ze tikte snel een bericht, dat woensdagmiddag op de site van het AD verscheen. „VVD-prominent Hans Hoogervorst wil wel premier van Nederland worden: ‘Die mogelijkheid is er’”, kopte de krant.
Maar dat nieuws werd niet veel later glashard ontkend door de bron zelf. Hoogervorst sprak van „een bizarre vertoning” op BNR-radio. „Ik denk dat de AD-journalist gefopt is. Ik heb met niemand gesproken en dit ook zeker niet gezegd.”
Dit leidde tot verwarring op de burelen van het AD. Zeker toen Hoogervorst de verslaggever belde, met een ander telefoonnummer. Opmerkelijk genoeg ontkende hij niet met haar te hebben gesproken, maar zei hij alleen dat ze het verkeerde nummer had gebeld.
Geschrokken
„Het was voor onze politieke redactie niet meteen duidelijk dat hij ontkende contact met ons te hebben gehad, zegt AD-hoofdredacteur Rijpma. „De verslaggever dacht twee keer dezelfde stem aan de lijn te hebben gehad. Vanuit ons perspectief leek het op iemand die terugkrabbelde.”
Vandaar dat het AD aanvankelijk geen rectificatie plaatste, maar het bericht aanpaste. Na de ontkenning schreef de krant dat „Hoogervorst geschrokken leek te zijn van zijn eigen ontboezemingen”. Inmiddels heeft Rijpma zelf met Hoogervorst gebeld om haar excuses aan te bieden. De hoofdredacteur weet nu dat het anders zit. „We zaten gisteren nog iets te veel in onze eigen koker, maar we hebben vandaag een ruimhartige rectificatie geplaatst.”
En Hoogervorst, die al ruim tien jaar in Londen woont, waar hij tot 2021 werkte als voorzitter van de International Accounting Standards Board? Wat vindt hij ervan dat hij werd genoemd als mogelijke premier? „Nou, het is niet goed voor mijn bloeddruk”, antwoordt hij lachend. Dan serieuzer: „Nee joh, ik zit in Londen en moet er niet aan denken.”