Eurostar Group, exploitant van hogesnelheidstreinen, gaat zijn vloot met een derde uitbreiden. De groep wil de komende jaren tot vijftig treinen aanschaffen.
De nieuwe treinen die het bedrijf vanaf 2030 in gebruik wil nemen, vervangen deels ouder materieel, deels zijn ze een uitbreiding. Nu heeft de groep, in 2022 ontstaan door fusie van Eurostar en Thalys, 51 treinen in gebruik. Eurostar heeft nog geen bestelling gedaan bij een fabrikant.
Dankzij een stijgende vraag naar internationale treinreizen en hogere prijzen voor tickets behaalde Eurostar in 2023 een recordomzet van 2 miljard euro, zo maakte het donderdag bekend. Dat is ruim een kwart meer dan in 2022. Het brutoresultaat – voor rente, belastingen en afwaarderingen – was 423 miljoen euro. Dat is 8 procent meer dan in 2022. Eurostar publiceert geen nettowinst.
De groep, die hogesnelheidslijnen exploiteert in Nederland, België, het noordwesten van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, vervoerde vorig jaar 18,6 miljoen reizigers. Dat is 22 procent meer dan het jaar ervoor, maar nog iets minder dan in 2019. In het laatste jaar voor de pandemie hadden Eurostar en Thalys samen 19 miljoen reizigers.
De pandemie bracht de treinbedrijven in grote financiële problemen. Van de ene op de andere dag vervoerden zij geen passagiers meer. Mede door financiële hulp van onder meer de Franse overheid overleefden de exploitanten. In 2022 beklonken zij de fusie die ze al enkele jaren eerder hadden aangekondigd. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF is met ruim 55 procent de grootste aandeelhouder; de Belgische spoorwegen en twee investeringsfondsen bezitten de rest. NS is partner voor het treinverkeer in Nederland, maar geen aandeelhouder.
Eurostar heeft vorige maand met succes zijn schuld van 964 miljoen euro geherfinancierd en deels afgelost. De schuld bedraagt nu 650 miljoen euro. Eurostar sloot een ‘groene’ kredietfaciliteit af (Green Term Loan) met voorwaarden die afhangen van vooraf gedefinieerde prestaties op het gebied van duurzaamheid.
„Er is een enorme vraag naar onze diensten en we hebben grote ambities”, aldus de Franse bestuursvoorzitter Gwendoline Cazenave in een persverklaring. In 2030 wil de groep 30 miljoen passagiers vervoeren.
Vierhonderd treinen per dag
In een interview met de Britse zakenkrant Financial Times zegt de bestuursvoorzitter dat Eurostar „beslist” nieuwe routes overweegt van Londen naar Europa. „Met een nieuwe vloot gaan we zeker nieuwe routes bestuderen in Europa”, zei ze tegen de FT. „Eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen we meer zeggen.”
Eurostar is niet de enige exploitant die (meer) hogesnelheidstreinen wil laten rijden. Op het traject naar Londen zouden volgens de Financial Times zeker vijf aanbieders nieuwe diensten willen aanbieden. Nu gaan er circa vierhonderd treinen per dag door de Kanaaltunnel – inclusief vracht – maar volgens de tunnelexploitant kunnen er wel duizend treinen per dag de oversteek maken. Een van de geïnteresseerde aanbieders is de Nederlandse start-up Heuro van onder andere zakenman en Quote-oprichter Maarten van den Biggelaar.
Voor de ambities van Eurostar is de grenscontrole op stations een belangrijke sta-in-de-weg. Volgens Cazenave zijn de problemen bij de paspoortcontroles die in 2021 werden geïntroduceerd na de Brexit inmiddels goeddeels opgelost. In Amsterdam wordt de terminal van Eurostar uitgebreid, maar dat gaat nog even duren. Vanwege de grootschalige verbouwing van Amsterdam Centraal kunnen treinreizigers van juli tot december 2024 niet rechtstreeks reizen naar Londen. Zij moeten overstappen in Brussel.