Europese wet voor verantwoord ondernemen gaat door – maar wel sterk afgezwakt

Nadat eerdere pogingen mislukten, zijn Europese lidstaten het vrijdag alsnog eens geworden over een Europese wet verantwoord ondernemen. Het akkoord betekent een doorbraak op een politiek zeer gevoelig dossier. Op afzienbare termijn komen er daarmee Europese regels die bedrijven verplichten om misstanden in hun productieketen op te sporen en aan te pakken.

Als de wetgeving wordt ingevoerd, loopt Europa straks mondiaal voorop in het afdwingen van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tegelijkertijd is de wet, om maar voldoende steun te krijgen, de afgelopen dagen flink afgezwakt, waardoor die volgens ngo’s sterk aan kracht heeft ingeboet. In plaats van de eerder afgesproken 17.000 Europese bedrijven, zal de wet slechts nog gaan gelden voor circa 5.000 zeer grote bedrijven – een vermindering van 70 procent.

De zogeheten ‘duurzameketenwetgeving’ groeide de afgelopen tijd uit tot een van de meest omstreden Europese wetsvoorstellen, waartegen een grote groep bedrijven een felle lobby voerde. De wet verplicht bedrijven in de toekomst om hun productieketen door te lichten en misstanden daarin aan te pakken, zoals mensenrechtenschendingen of milieuvervuiling door toeleveranciers. Bedrijven die dit bewust nalaten, zouden forse boetes en wellicht rechtszaken tegemoet kunnen zien.

De wetgeving werd ook in Nederland nauwgezet gevolgd. Coalitiepartijen van kabinet-Rutte IV spraken in 2021 af dat Nederland snel met eigen wetgeving zou komen voor verantwoord ondernemen. Uiteindelijk werd dat onder druk van de VVD uitgesteld, en werd besloten te wachten op de Europese wetgeving.

Fel verzet vanuit Duitsland

In december bereikten EU-lidstaten en het Europees Parlement al een principeakkoord over de wet waarin werd afgesproken dat die zou gelden voor bedrijven met meer dan vijfhonderd werknemers en een omzet van 150 miljoen euro. Voor bedrijven in zogeheten risicosectoren – zoals de textielindustrie, landbouw en grondstoffenhandel – zou de grens op 250 werknemers komen te liggen.

Uiteindelijk was er onder lidstaten toch onvoldoende steun voor dit akkoord. Vooral het verzet van de Duitse liberale coalitiepartij FDP was fel, met als argument de grote regeldruk voor bedrijven als gevolg van de nieuwe wet. Het betekende dat Duitsland er geen goedkeuring aan kon geven, waardoor er geen ruime meerderheid voor was, omdat onder meer ook Italië en Hongarije er bezwaren tegen hadden.

Nadat de wet deze week flink afgezwakt werd, kwam die meerderheid er wel, hoewel Duitsland nog steeds niet kon instemmen. Zo wordt de grens voor bedrijven die onder de wet gaan vallen verhoogd naar duizend werknemers én een omzet van meer dan 450 miljoen euro. Daardoor gaat de wet alleen gelden voor de allergrootste bedrijven, waar die eerst een veel bredere impact zou hebben. Nog slechts 0,1 van de Europese bedrijven krijgt er straks mee te maken.

Verder zijn de risicosectoren geschrapt en is de eerdere afspraak dat de beloning van bestuurders moet worden gekoppeld aan klimaatprestaties uit de wet gehaald. Daarnaast is de reikwijdte van de wetgeving ingeperkt, waardoor bedrijven minder diep in de precieze bedrijfsvoering van hun eigen onderaannemers hoeven te duiken. Ten slotte is de invoering voor het grootste deel van de grote bedrijven uitgesteld tot 2029.

‘Ronduit pijnlijk’

Koepelorganisatie MVO Nederland noemt het in een verklaring „ronduit pijnlijk dat er zoveel afzwakkingen nodig waren” maar spreekt niettemin van „fantastisch nieuws voor miljoenen werkenden, boeren en gemeenschappen wereldwijd”. Ook volgens PvdA-Europarlementariër Lara Wolters, die als hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement bij de wet betrokken is, is de doorbraak „een overwinning voor mens en milieu en een verlies voor cynische lobbyisten”.

De laatste horde voor de wetgeving is nog altijd niet genomen. Ook het Europees Parlement moet zich nog uitspreken over het eindakkoord, in een stemming die naar verwachting eind april wordt gehouden. De kans is groot dat ook een ruime meerderheid van het EP door de afzwakkingen met de wet kan instemmen. Maar naarmate de Europese verkiezingen van begin juni naderen, wordt steeds meer Europese wetgeving onderdeel van een politieke strijd. Uiteindelijk zal pas tijdens de stemming blijken of de wet voldoende steun heeft.