De christen-democratische Europese Volkspartij, de grootste fractie in het Europees Parlement, staakt zijn pogingen om de anti-boskapwet af te zwakken. Het verzet van de EVP-fractie tegen de wet werd gezien als een voorbode voor meer tegenwind voor de groene doelstellingen van de Europese Unie.
Met de anti-boskapwet of ontbossingswet wil de EU wereldwijd ontbossing tegengaan. Bedrijven die hout, papier, palmolie, rubber, soja, koffie en vlees verkopen mogen hun producten niet langer op Europese bodem slijten zolang ze niet kunnen aantonen dat de productie niet heeft bijgedragen aan ontbossing. Frans Timmermans was als Eurocommissaris voor Klimaat verantwoordelijk voor de totstandkoming van de wet.
Aanvankelijk had de wet in 2025 moeten ingaan, maar onlangs stelde de Europese Commissie een jaar uitstel voor. Europese bedrijven waren zeer kritisch over de administratieve eisen waaraan zij moeten voldoen. Er klonk daarnaast verzet uit landen die grote gevolgen van de wet zouden ondervinden, zoals Maleisië, Indonesië en Brazilië. De regering van Brazilië, waarvan 30 procent van de export onder de wet zou vallen, noemde de regels „eenzijdig en bestraffend”.
Vanwege het voorstel tot uitstel mochten ook de EU-landen (in de Europese Raad) en het Europees Parlement opnieuw meepraten. In het parlement greep de Europese Volkspartij – de Europese fractie waarin onder meer CDA, NSC en BBB zitten – die gelegenheid aan om ook op versoepeling aan te dringen.
Economische groei
Tot onvrede van de linkse en liberale partijen en milieuorganisaties wilden de christen-democraten een uitzondering creëren voor landen met een minimaal risico op ontbossing. Dat zou veel bureaucratie schelen, maar werd door anderen vooral gezien als een manier om Europese producenten te bevoordelen. Niet-Europese regeringen bestempelden het voorstel als oneerlijk.
De consternatie groeide toen bleek dat de EVP bereid was de handen ineen te slaan met de uiterst-rechtse vleugel in het parlement. Zulke samenwerking gold tot voor kort als een taboe. De EVP maakt al langer duidelijk dat het af wil van een deel van de milieu- en klimaatdoelen uit de Green Deal. Volgens de christen-democraten zitten de huidige groene doelen de economische groei in de weg.
Lees ook
De EU zwabbert met klimaatbeleid
Om een meerderheid te smeden, zoekt EVP-fractieleider Manfred Weber sinds enige tijd toenadering tot de conservatieve ECR-fractie, waarbij onder meer de SGP en Fratelli d’Italia van de Italiaanse premier Giorgia Meloni zijn aangesloten. Bij de stemming over de boskapwet steunde de EVP ook op de Patriotten (de fractie van PVV en Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán) en de Soevereinen (waartoe onder meer het Duitse AfD behoort).
De verrassingsmanoeuvre van de EVP is alsnog stukgelopen. De nationale regeringen, die ook opnieuw hun zegje mochten doen over de wet, bleken minder happig op aanpassingen. Het EVP geeft de strijd nu op, zo meldde Politico dinsdagmiddag op basis van een uitgelekte brief van de partij aan de onderhandelende ministers. De brief is ook ingezien door NRC. Het uitstel tot 2026 blijft wel overeind.
Lees ook
De realpolitik van Von der Leyen betaalt zich uit: de nieuwe Europese Commissie krijgt net genoeg steun