Rond de afgelopen jaarwisseling is flink meer schade veroorzaakt dan een jaar eerder. Het Verbond van Verzekeraars komt vandaag met een eerste schatting van ongeveer 16 miljoen euro. Dat is ruim een kwart meer dan de 12,7 miljoen euro schade van een jaar eerder.
De verzekeraars zien een opvallende toename in de schade aan auto’s. Hoewel vuurwerk ook in gemeenten met een verbod massaal werd afgestoken, is de schade daar wel lager dan in gemeenten zonder verbod. Zo kwamen uit de ‘verbodsgemeenten’ minder meldingen over schade aan huizen.
De verzekeraars benadrukken dat hun taxatie slechts een deel van de schade betreft. „De werkelijke schade van de jaarwisseling 2024/2025 ligt aanmerkelijk hoger door medische kosten, claims op zakelijke verzekeringen en schade aan niet-verzekerde overheidseigendommen.”
De afgelopen tien jaarwisselingen werd de meeste schade gemeld bij de overgang van 2016 naar 2017. Toen lag het claimbedrag op 19,5 miljoen euro. De lockdownjaarwisseling van 2020/2021 was met een schadepost van 5,2 miljoen euro voor de verzekeraars het gunstigst.
De Stichting Salvage, die namens brandverzekeraars spoedhulp biedt aan gedupeerden, kreeg op 31 december en 1 januari 112 keer een oproep. Bij de jaarwisseling 2023/2024 was dit 88 keer.
Maandenlang zaten de onderhandelingen over een wapenstilstand in de Gaza-oorlog muurvast doordat de Israëlische regering en Hamas elkaar in een houdgreep hielden. Het Palestijnse dodental en de verwoestingen in Gaza breidden zich intussen steeds verder uit. Maar premier Benjamin Netanyahu bleef herhalen dat de oorlog alleen kon eindigen met de volledige vernietiging van Hamas in de Gazastrook, terwijl Hamas bezwoer dat het de overgebleven gijzelaars uitsluitend allemaal vrij zou laten als Israël definitief de wapens liet rusten.
Woensdag werd die impasse eindelijk doorbroken en kon de gastheer van de onderhandelaars, de Qatarese premier Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al Thani, een akkoord aankondigen. „We hopen”, zei hij op X, dat dit „een einde maakt aan de agressie, verwoesting het doden” Vooral aan Palestijnse zijde leidde dit onmiddellijk tot spontane straatfeesten, ook al blijft een hervatting van de vijandelijkheden over zes weken nog altijd mogelijk.
Als het Israëlische kabinet vandaag instemt met de wapenstilstand, zullen de strijdende partijen met hulp van de buitenwereld in drie fasen de oorlog moeten beëindigen. Israël trekt zich op den duur terug uit de Gazastrook en alle gijzelaars, ook de overschotten van hen die zijn gedood of overleden, worden vrijgegeven door Hamas. Honderden Palestijnse gevangenen worden eveneens vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen en er wordt een begin gemaakt met de wederopbouw van de Gazastrook.
Wrang voor veel betrokkenen is dat het zo lang heeft moeten duren voor dit akkoord er kwam. Afgelopen zomer legde de Amerikaanse president Joe Biden al een plan op tafel, dat sterk lijkt op wat er nu is overeengekomen. Hamas zou daar destijds al mee hebben ingestemd, volgens sommige berichten. Dat de Israëlische regering en Hamas nu beiden alsnog bereid bleken om water bij de wijn te doen, hangt samen met een aantal ontwikkelingen.
Strafvervolging Netanyahu
Aan Israëlische kant stond Netanyahu tot voor kort onder druk van zijn extreemrechtse coalitiegenoten, die dreigden de regering te laten vallen als Netanyahu een bestand zou overeenkomen met Hamas. Daardoor dreigde Netanyahu zijn immuniteit voor strafvervolging in een aantal corruptiezaken te verliezen. Het was ook lang onzeker of Netanyahu zelf ook wel bereid was tot zelfs maar een tijdelijk bestand. Maar Netanyahu verschafte zich wat meer lucht door een kleine nieuwe partner binnen de coalitie te halen, Nieuwe Hoop van Gideon Saar. Daarnaast lijkt hij een van de extreemrechtse leiders, Bezalel Smotrich, in ruil voor meer privileges voor kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, te hebben overreed om de regering te blijven steunen ondanks het bestand. Zo blijft Netanyahu van voldoende steun binnen zijn kabinet verzekerd. Het verzet van de andere extreemrechtse leider, Itamar Ben-Gvir, die fel tegen de deal is, kon zo worden geneutraliseerd.
Een andere belangrijke factor is de rentree van Donald Trump. Trump maakte glashelder aan Netanyahu dat hij een einde aan de Gaza-oorlog wilde voor zijn inhuldiging in Washington komende maandag. Trump en Biden trokken plotseling gelijk op en Netanyahu besefte dat hij maar beter kon toegeven, wilde hij niet meteen in een pijnlijke botsing met Trump terecht te komen. Veel rechtse Israëliërs voelen zich echter door Trump in de steek gelaten.
Voor Trump weegt mee dat hij er zeer op is gebrand de verzoening tussen Israël en de Arabische wereld een nieuwe impuls te geven door een normalisatie tot stand te brengen in Israëls relatie met Saoedi-Arabië. Trumps aanstaande nationale veiligheidsadviseur, Mike Waltz, bevestigde woensdag dat dit „een enorme prioriteit’’ voor de nieuwe president is. Voortzetting van de Gaza-oorlog zou zo’n toenadering onmogelijk maken. Als Trump de Saoediërs zover wil krijgen, moet hij overigens wel de vorming van een Palestijnse staat in het vooruitzicht kunnen stellen. Iets waar Netanyahu en zijn coalitiegenoten faliekant tegen zijn.
Verzwakt Hamas
Het akkoord bepaalt dat zestien dagen na het ingaan van het bestand op 19 januari onderhandelingen zullen beginnen over de tweede fase. Het is zeer wel mogelijk dat die onderhandelingen mislukken en dat er een volgende gevechtsronde volgt. Netanyahu zou zelfs hebben beloofd aan Smotrich om dan verder te vechten om Hamas alsnog te vernietigen. Analisten vragen zich ook af of Israël wel echt afstand wil doen van de strategische Philadelphi Corridor in het zuiden van de Gazastrook aan de grens met Egypte en de Netzarim Corridor die de Gazastrook in het midden van oost naar west doorklieft.
Dat Hamas nu met een bestand akkoord is gegaan, ondanks het feit dat de Gaza-oorlog nog niet gegarandeerd ten einde is, heeft te maken met zijn eigen positie. En die is de afgelopen maanden zienderogen verzwakt. De groep is in de Gazastrook gereduceerd van een organisatie die anderhalf jaar geleden nog het bestuur in het gebied volledig domineerde en aanzienlijke militaire middelen tot zijn beschikking had tot een guerrillabeweging die het Israëlische leger nog slechts hier en daar speldenprikken kan toedienen. De meeste leiders van Hamas zijn door Israël gedood en de Gazastrook ligt bovendien grotendeels in puin. Volgens sommige schattingen is 60 procent van de gebouwen door de Israëlische bombardementen beschadigd.
Adempauze
Internationaal gezien is Hamas daarnaast steeds meer in een isolement geraakt. Doordat Israël er vorige herfst in slaagde Hezbollah zware klappen toe te brengen en het regime van de Syrische president Bashar al-Assad onverwachts snel instortte, hoeft Hamas uit die hoek niet langer op veel politieke en militaire steun te rekenen. Ook Iran, dat Israël via zijn zogenoemde As van Verzet, waarvan naast Hezbollah en Assads Syrië ook Hamas en pro-Iraanse milities in Irak en de Jemenitische deel uitmaakten, zingt sinds de gebeurtenissen van afgelopen herfst een toontje lager in de regio. In dit klimaat kon Hamas, dat in het openbaar weinig heeft losgelaten over zijn motieven nu in te stemmen met het bestand, een adempauze hoe dan ook goed gebruiken.
Hamas-functionaris Izzat al-Risheq bevestigde dat zijn groep ,,gebonden is” aan het akkoord. Zoals verwacht, legt Hamas het bestand uit als een overwinning. Anders dan Israël beoogde, zit de groep immers nog altijd in de Gazastrook en kan ze haar greep op het gebied de komende weken mogelijk ook weer wat verstevigen. Ook Iran sprak donderdag van „een grote overwinning”.
Maar voor veel Gazanen rest er slechts een bittere smaak. Op dezelfde avond waarop het bestand werd aangekondigd, voerde Israël nog weer luchtaanvallen uit op Gaza-Stad, waarbij volgens medische bronnen 32 Palestijnen om het leven kwamen. Ook in Israël was lang niet iedereen blij. Familieleden van gijzelaars maken zich zorgen dat de deal voor sommige van hun geliefden te laat komt. Van veel gijzelaars is ook niet duidelijk of ze nog in leven zijn.
Hoe gemengd de gevoelens van velen ook over het bestand zijn en hoeveel kinken er ook nog in de kabel kunnen komen, desondanks biedt het akkoord van Qatar voor het eerst in ruim een jaar hoop op een einde aan de verwoestende oorlog van de afgelopen vijftien maanden.
Lees ook
Moeizaam akkoord tussen Israël en Hamas over bestand en gevangenenruil gaat zondag in
Het hele idee dat de derde maandag van januari de allersomberst-makende dag van het jaar is, oftewel Blue Monday of ‘deprimaandag’ – dit jaar maandag 20 januari – begon als een pseudowetenschappelijk Brits marketinggeintje om reizen naar zonnige bestemmingen aan te prijzen. Er is niet één dag waarop de mens op zijn somberst kan raken, maar Blue Monday is blijven hangen als een dag om wat tegenwicht te bieden aan depressieve gevoelens in het algemeen.
Dat is zeker de bedoeling van de Blauwe Maandag-krant, gemaakt door schrijvers en kunstenaars, die op 20 januari gratis verkrijgbaar is in Amsterdamse bibliotheken en boekwinkels, en als het aan de redactie ligt ook in Utrecht en Kerkrade. „Zou het niet mooi zijn om een tegenhanger te maken van alle ellende die wij dagelijks op ons afgevuurd krijgen?”, bedacht de Amsterdamse illustrator en beeldend kunstenaar Joost Stokhof een paar jaar geleden.
Vier jaar geleden begon hij daarom met Lieneke Hulshof en Bas Koopmans een eens per jaar – op Blue Monday – verschijnende krant de Blauwe Maandag (dBM) die de lezer moet opbeuren, met ‘de poëzie van het alledaagse’, in plaats van dagelijkse krantenkoppen over oorlog en ellende. „Het idee is om de lezer met kunst en poëzie wat hoop te bieden, in de vorm van een grote ouderwetse krant, omdat die ver weg blijft van de digitale media die ons voortdurend bestoken met negatieve berichten”, licht Stokhof desgevraagd toe.
Opkikkertje
„Je kan de krant zelf lezen, maar ook aan iemand schenken van wie je denkt: die kan wel een opkikkertje gebruiken.” Dat werd bij de vorige editie al 7.500 keer gedaan. dBM is gratis, dankzij bijdragen van kunstfondsen, maar de verzendkosten als je de krant aan iemand wil sturen, moet je wel betalen via de website deblauwemaandag.nl.
De Blauwe Maandag bevat dit jaar veertig pagina’s met bijdragen van zangeres Wende, rappers Sticks en Ray Fuego, schrijvers als Marjolijn van Heemstra en Nazmiye Oral, Peter Buwalda en Christiaan Weijts en speciale kleurplaten van beeldende kunstenaars als Iris Kensmil, Erik van Lieshout en Koen Taselaar om wat ‘kleur’ op deze ‘grauwe winterdag’ te brengen.
Het grote openingsstuk is een verslag van een gesprek tussen zangeres Wende met emeritus hoogleraar genderstudies Maaike Meijer, over Wende’s voorstel om van het opbeurende lied ‘Mens durf te leven’ het nieuwe volkslied te maken. Die liedtekst van Dirk Witte uit 1917, ook door Ramses Shaffy gezongen, bevat regels als ‘Het leven is heerlijk, het leven is mooi/ Maar vlieg uit in de lucht en kruip niet in een kooi […] En lap aan je laars hoe een ander het vindt/ Hou een hart vol van warmte en van liefde in je borst/ Maar wees op je vierkante meter een vorst/ Wat je zoekt kan geen ander je geven/ Mens durf te leven.’
Ont-schaving
Volgens Meijer maken we momenteel een tijd van ‘ont-schaving’, in plaats van ‘be-schaving’ door, waarbij de roep om (toxische) sterke mannen groot is. Dat moeten we volgens haar „tegengaan met verbinding. Met liederen, bijvoorbeeld”, aldus Meijer.
Filosoof Stine Jenssen somt een paar van haar favoriete filosofische ‘tegeltjeswijsheden’ op om pessimisme te bestrijden, en Peter Buwalda tipt tien korte verhalen die deze Blue Monday toch nog glans kunnen geven. Net als een echte krant heeft dBM ook een kookrubriek, waarin culinair journalist Joël Broekaert het recept van zijn moeder voor (niet-vegetariërs) opbeurende ‘kibbesoeb’ deelt. De Blauwe Maandag, die maandagochtend 20 januari op het Spui in Amsterdam gratis uitgedeeld wordt met koffie en croissants bij boekhandel Athenaeum, heeft op het omslag een enorm blauw vierkant, in plaats van verontrustend voorpaginanieuws.
Israël moet nog stemmen over het aangekondigde staakt-het-vuren-bestand tussen Israël en Hamas, maar de deal houdt de inwoners van Israël en Palestina al bezig. Waar op sommige plaatsen in de Gazastrook alvast uitbundig wordt gefeest, zijn er ook protesten. Sommige Israëliërs zijn bang dat een staakt-het-vuren de veiligheid van Israël in de toekomst zal bedreigen. Ook de bombardementen in Gaza gaan nog volop door. Sinds de aankondiging van het bestand op woensdagavond werden ten minste 73 Palestijnen gedood, meldt Al Jazeera.
Liveblog Crisis in het midden-oosten
Israëlische stemming over staakt-het-vuren uitgesteld, ‘Hamas creëert crisis’