EU-stemming over bestrijdingsmiddel glyfosaat eindigt in impasse: binnen een maand nieuwe stemming

Omstreden onkruidverdelger Wetenschappers waarschuwen dat glyfosaat kankerverwekkend is en parkinson veroorzaakt. De Europese Commissie ziet daarvoor niet genoeg bewijs.
Een akker in de buurt van het Wierdense Veld is oranje gekleurd nadat het is bespoten met de onkruidbestrijder glyfosaat.
Een akker in de buurt van het Wierdense Veld is oranje gekleurd nadat het is bespoten met de onkruidbestrijder glyfosaat. Foto Vincent Jannink/ANP

De stemming van lidstaten van de Europese Unie over het gebruik van glyfosaat heeft geen duidelijke uitkomst opgeleverd. Dat meldt de Europese Commissie vrijdag. Lidstaten moesten besluiten of het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat nog minstens tien jaar toegestaan blijft in de EU. De stemming leverde geen ruime meerderheid voor of tegen de verlenging op.

Voor een definitief besluit rondom het gebruik van glyfosaat is een gekwalificeerde meerderheid nodig. Dat betekent dat 55 procent van de lidstaten en 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigd is in de uitkomst, zij het voor óf tegen. Binnen een maand stemmen de lidstaten opnieuw. Als er ook na die stemming geen duidelijke uitkomst is, zal de Europese Commissie een besluit nemen. Demissionair minister Piet Adema (Landbouw, ChristenUnie), die namens Nederland mag stemmen, onthield zich vrijdag van de stemming, aldus persbureau ANP. Een meerderheid in de Tweede Kamer eiste dat hij tegen de verlenging zou stemmen, maar daar wilde de minister geen gehoor aan geven.

In de landbouw is glyfosaat een veelgebruikte onkruidverdelger. Onderzoekers denken dat het bestrijdingsmiddel kankerverwekkend is, en dat het de ziekte van parkinson kan veroorzaken. Ook zou het schadelijk zijn voor sommige diersoorten, zoals de bij. Omdat bijen belangrijke bestuivers zijn, waarschuwen wetenschappers, kan glyfosaat de biodiversiteit schaden. De Europese Commissie zegt echter niet genoeg bewijs te zien voor de mogelijke risico’s, en wil het middel daarom niet verbieden.

Lees ook: Kamer eist opnieuw dat Piet Adema in Europa tegen verlenging glyfosaatgebruik stemt