EU-migratiepact: Polen en Hongarije blijven dwarsliggen, onderhandelingen afgebroken

Migratiepact Polen en Hongarije vinden dat de EU-afspraken rond migratie die afgelopen maand werden gemaakt, zijn doorgedrukt.
Voorafgaand aan de EU-bijeenkomst stelde de Poolse premier Mateusz Morawiecki dat hij niet van plan is om de regels van de Europese Unie rond migratie te accepteren.
Voorafgaand aan de EU-bijeenkomst stelde de Poolse premier Mateusz Morawiecki dat hij niet van plan is om de regels van de Europese Unie rond migratie te accepteren. Foto Virginia Mayo/AP

De leiders van de Europese Unie hebben vrijdagochtend de onderhandelingen in Brussel rond het thema migratie afgebroken. Dat melden internationale persbureaus. De besprekingen werden stopgezet na verweer van Polen en Hongarije. Beide landen kunnen zich niet vinden in het plan om vluchtelingen die in Europa aankomen te verdelen over de 27 lidstaten. Daartoe besloot de EU eerder deze maand.

Groot punt van discussie is de asielopvang aan de buitengrenzen van Europa en een eerlijke verdeling van mensen die asiel willen aanvragen over de lidstaten. Voor het uitvoeren van het zogeheten migratiepact is geen unanimiteit vereist, maar slechts een gewone meerderheid. Polen en Hongarije vinden dat de afspraken zijn doorgedrukt. De twee landen eisen een herziening van de slotverklaring van de top. Andere lidstaten gingen daar niet in mee. De onderhandelingen zouden in de loop van vrijdagochtend hervat worden.

Voorafgaand aan de EU-bijeenkomst stelde de Poolse premier Mateusz Morawiecki dat hij niet van plan is om de regels van de Europese Unie rond migratie te accepteren. Elk plan dat landen zou dwingen om vluchtelingen op te nemen, zou op een Pools verzet kunnen rekenen.

‘Naleving afdwingen’

Volgens premier Mark Rutte hoeft het dwarszitten van de twee landen niets te betekenen voor de uitvoering van afspraken. Die blijven overeind, zegt hij tegen persbureau ANP. En als ze zich toch niet aan de afspraken houden, heeft de Europese Commissie „middelen om naleving ervan af te dwingen”, zei premier Mark Rutte .

Tegenover persbureau AP sprak de Belgische premier Alexander De Croo bij het verlaten van de onderhandelingen van een „tamelijk moeilijke” discussie. „Er zijn twee opties. Of we gaan door, of we geven het op en zeggen dat er geen topverklaring komt, niets”, aldus De Croo.