EU-lidstaten akkoord met natuurherstelwet, Nederland blijft tegen

Natuurherstel De Europese natuurherstelwet wacht nog een hoogst onzekere stemming in het Europees Parlement. Minister Van der Wal vreest dat de wet voor grote problemen zou zorgen.

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) op werkbezoek in Nationaal Park Maasduinen. Van der Wal verzet zich namens Nederland tegen de Europese natuurherstelwet.
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) op werkbezoek in Nationaal Park Maasduinen. Van der Wal verzet zich namens Nederland tegen de Europese natuurherstelwet. Foto Koen van Weel/ANP

Met een ruime meerderheid hebben EU-lidstaten dinsdag een akkoord bereikt over de Europese natuurherstelwet. Nederland stemde uiteindelijk niet in met het compromisvoorstel, samen met een handvol andere lidstaten waaronder Polen, Italië en Zweden. „We kunnen niet alles tegelijkertijd doen op dezelfde beperkte ruimte”, hield minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) haar collega’s dinsdag voor.

Het akkoord betekent dat de wet, die de afgelopen weken onderdeel werd van een felle politieke strijd, een cruciale horde heeft genomen. Om die horde te nemen, werd het voorstel wel flink afgezwakt en zijn er allerlei uitzonderingen ingebouwd. Tegelijk is nog altijd onzeker of ook het Europarlement met de wet akkoord kan gaan.

Lees ook: ‘Gaat Nederland nog verder op slot?’ en zes andere vragen over de omstreden Europese natuurherstelwet

Met de natuurherstelwet worden EU-lidstaten verplicht veel meer te doen om natuurgebieden op hun grondgebied in betere staat te brengen. De wet is onderdeel van de Green Deal van Frans Timmermans (Klimaat) en cruciaal voor de Europese biodiversiteitsambities, maar stuitte de afgelopen maanden op groeiend verzet. Onder meer in Nederland, dat vreest voor nog grotere problemen met stikstof. Maar ook onder Europarlementariërs en lidstaten, die kritiek uitten op onder meer de consequenties voor de landbouw of de bosbouw.

Uiteindelijk bleken dinsdag toch ruim voldoende lidstaten bereid het voorstel te steunen. Daartoe werd de oorspronkelijk wet wel flink aangepast en passages ingebouwd die lidstaten meer flexibiliteit geven bij het halen van de doelen. Ook is gesleuteld aan het zogeheten ‘verslechteringsverbod’: een onderdeel waartegen ook Nederland zich fel verzette. Die eis dat lidstaten hun natuur niet verder laten verslechteren, is afgezwakt tot de bepaling dat ze daarvoor louter hun best moeten doen.

Nederlandse zorgen

Daarnaast werden ook eisen over het opnieuw vernatten van drooggelegde veengebieden afgezwakt – eveneens een wens van Nederland. Tenslotte werden op het laatste moment nog toezeggingen gedaan over extra EU-fondsen, om vooral lidstaten in Oost- en Zuid-Europa over de streep te trekken.

Lees ook: Frans Timmermans weet dat hij moet doordrukken, ondanks steeds meer verzet tegen zijn Green Deal

Voor Nederland was het onvoldoende. Minister Van der Wal benadrukte na afloop van de vergadering dat ze nog altijd grote zorgen heeft over het verslechteringsverbod, dat volgens haar tot juridische problemen kan leiden. Nederland wil dat lidstaten meer ruimte krijgen zelf uitzonderingen te maken en dat ze dat niet per project moeten verantwoorden. „Als we dit project voor project moeten regelen en Nederlandse rechters de EU-regelgeving strikt interpreteren, ben ik bang dat we weer een vangrail inrijden met juridische ellende”, aldus Van der Wal. Ook vindt de minister het al te vroeg om, zoals in de wet gebeurt, natuurhersteldoelen voor 2040 en 2050 te zetten.

Met het dinsdag bereikte compromis is een Europees akkoord over de natuurherstelwet nog allerminst gegarandeerd. In juli moet ook het Europees Parlement nog stemmen over een compromisvoorstel en vooralsnog lijkt het verzet daar nauwelijks af te nemen. Minister Van der Wal liet dinsdag doorschemeren dat zij de komende tijd zal blijven proberen invloed uit te oefenen op Europarlementariërs, om de Nederlandse zorgen over de wet ook via die weg kenbaar te maken.