Etna barst uit: vliegveld Catania gesloten en straten bedekt met as

Vulkaan Een regen van as uit de Etna kleurt de straten van Catania zwart en belemmert het vliegverkeer. Het lijkt een relatief grote uitbarsting.
Lava spuit uit de Etna in de vroege uren van maandag.
Lava spuit uit de Etna in de vroege uren van maandag. Foto Salvatore Allegra/AP

Vulkaan Etna, op het Italiaanse eiland Sicilië, is in de nacht van zondag op maandag uitgebarsten. Beelden van persbureau Reuters laten fonteinen van roodgloeiende lava zien die uit de vulkaan spuiten. Door de asregen is het vliegveld van Catania aan de voet van de vulkaan zeker tot dinsdagochtend gesloten.

De Etna rookt en borrelt wel vaker, maar de uitbarsting van afgelopen nacht was krachtiger dan anders. Infraroodmetingen van de universiteiten van Turijn en Florence zagen dat er zo’n tien keer meer warmte vrijkwam dan bij de uitbarsting die in december vorig jaar begon.

De straten van delen van Catania zijn bedekt met een laag zwarte as, schrijft de lokale nieuwssite Catania Today. Auto’s mogen vanwege slipgevaar niet harder rijden dan 30 kilometer per uur, fietsen en motoren mogen helemaal niet de weg op.

De uitbarsting komt op een onhandig moment voor Sicilianen die Ferragosto, de nationale feestdag op 15 augustus, met hun familie willen doorbrengen. Duizenden van hen zijn gestrand op de luchthaven van Catania.

Lees ook Vergeleken met de supervulkaan was de zwaarste uitbarsting van dit millennium slechts kinderspel