Erdogan: voor een rechtvaardig eind van de oorlog moet de Krim terug naar Oekraïne

Als het aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ligt, moet Oekraïne de Krim terugkrijgen. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens de vierde top van het Krim-platform, schrijft Kyiv Post. Het is volgens Erdogan de enige oplossing voor een rechtvaardig einde van de oorlog. „Onze steun voor de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne blijft onwrikbaar. De teruggave van de Krim aan Oekraïne is een vereiste van het internationaal recht,” zei Erdogan.

De Turkse president sprak via een videoverbinding ook zijn hoop uit dat de internationale gemeenschap extra stappen neemt om de Krim-Tataren, de oorspronkelijke bewoners van het in 2014 illegaal geannexeerde schiereiland en een etnisch Turkse groep, te ondersteunen en uiteindelijk te bevrijden. Hij noemde de veiligheid van de Tataren ook een prioriteit van het buitenlandbeleid van Turkije.

De uitspraak van Erdogan is opvallend, omdat de Turkse president zich meerdere malen heeft opgeworpen als bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne en verschillende pogingen heeft gedaan om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Succes bleef tot dusver uit. Erdogan ontmoette de Russische president Vladimir Poetin afgelopen juli tijdens een bijeenkomst van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie, waar hij vertelde gesprekken te willen voeren over een bestand. Een woordvoerder van het Kremlin reageerde daarop dat Moskou Erdogan niet beschouwt als bemiddelaar bij het oplossen van de oorlog met Oekraïne, schrijft Kyiv Post.


Lees ook

‘We tonen de wereld dat Rusland een misdaad probeert te verhullen’

Militairen van de Russische marine in Sebastopol op 25 juli. In Rusland werd op die dag de ‘Marinedag’ gevierd.

Oekraïne richtte het Krim-platform in 2021 op, om de internationale druk op het Kremlin te vergroten. Deze week is in Kyiv de vierde top aan de gang, waarbij vele wereldleiders − onder wie ook premier Dick Schoof − fysiek of online aanwezig zijn.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky (midden) kijkt toe terwijl de Turkse president Recep Tayyip Erdogan via video inbelt tijdens de vierde top van het Krimplatform in Kiev.
Foto Leon Neal/POOL/AFP