‘Er zijn momenten dat ik denk: wow, Wieke, dat jij dit meemaakt’

Het was een ontroerend beeld zaterdag: de doorgaans serieus ogende Wieke Kaptein die uitgelaten over het veld rent naar haar ploeggenoot en dierbare vriendin Renate Jansen. Die stond net tv-zender ESPN te woord toen Kaptein een halve fles champagne over haar heenkieperde.

De twee hadden even daarvoor met FC Twente de titel veroverd in de Vrouwen Eredivisie, na een zege op Telstar: 2-0. Voor zo’n vierduizend toeschouwers in de eigen Grolsch Veste, na twee mislukte pogingen uit, tegen FC Utrecht en Fortuna Sittard. Kaptein had niet getwijfeld over een goede afloop.

Het was niet alleen de slotdag van de Eredivisie voor Kaptein, maar ook haar voorlopig laatste wedstrijd in de Nederlandse competitie. Vanaf volgend seizoen speelt ze voor Chelsea, waar ze in september vorig jaar een vierjarig contract tekende. De club uit Londen verhuurde haar meteen terug aan Twente, zodat ze daar nog wat kon rijpen en haar studie Sport en Coaching aan het Johan Cruyff College kon afmaken.

Voor de achttienjarige Kaptein is metropool Londen een grote stap, zegt ze een dag na de feestvreugde. „Een nieuwe taal, een nieuwe omgeving, dat is niet niks.” Maar ze heeft geoefend met zelfstandig worden. Hoe kook je en doe je de was? Dat leerde ze door ruim een jaar geleden met een paar ploeggenoten te gaan samenwonen. „Ik wilde het eerst twee weken uitproberen. Dat beviel goed. Toen ben ik gebleven.”

Jonge debutant

Kaptein komt uit een voetbalfamilie. Haar opa was een van de eerste betaalde profvoetballers, hij speelde nog met Theo Pahlplatz, clubicoon van FC Twente. Haar oom speelde bij FC Emmen en haar twee oudere broers, Steff en Cas, spelen bij respectievelijk Excelsior ’31 en HSC’21. „Wat niet wil zeggen dat voetbal me is komen aanwaaien”, zegt ze. „Maar ik denk dat je wel van een sportgezin kunt spreken.”

Toen ze vijf was zat ze korte tijd op turnles, maar toen ze een keer bij de training van haar broers bij Achilles ’12 kwam kijken, werd ze verliefd op de bal. Letterlijk, want de kleine Wieke rende het veld op en was niet van plan uit eigen beweging naar de kant te komen. „Mijn moeder pakte me op en droeg me van het veld. Waarna mijn broers zeiden: laat Wieke ook voetballen.”


Lees ook
FC Twente verovert negende landstitel

Spelers van FC Twente na afloop met de kampioensschaal.

Het grootste deel van haar jeugd heeft Kaptein in jongensteams gespeeld. Toen ze veertien was, deed ze al mee met de jongens onder-17. Dat is, zei ze eerder, een zegen geweest. Meiden kunnen veel leren van fysiek sterkere jongens. Ze raadt voetballende meiden aan om niet te jong bij een vrouwenteam aan te sluiten.

Op haar vijftiende debuteerde Kaptein in het eerste van FC Twente in de voorronde van de Champions League. Op haar zestiende werd ze verkozen tot Talent van het Jaar in de Eredivisie en op haar zeventiende werd ze door voetbalplatform Goal tot een van de beste negen talenten van de wereld uitgeroepen. Als jongste Nederlander ooit (m/v) speelde ze vorige zomer op een WK. En dan komende zomer richting Londen.

Vind je het wel eens moeilijk te geloven wat jou in die korte tijd allemaal overkomen is?

„Er zijn momenten dat ik denk: wow, Wieke, dat jij dit meemaakt. Zoals vorig jaar, toen we met het Nederlands elftal in de bus naar Wembley reden om tegen Engeland te spelen. Het was een droom die uitkwam. Maar meestal heb ik geen tijd om terug te kijken op wat er allemaal is gebeurd. Het blijft maar doorgaan hè.”

In Engeland zal het er niet rustiger op worden. De aandacht voor het vrouwenvoetbal is daar vele malen groter dan hier.

„De club gaat me daarbij helpen. Ze weten dat alles daar nieuw voor me zal zijn, de omgeving en de taal. Vooral de eerste vier maanden zal het flink wennen zijn.”

Wieke Kaptein zaterdag aan de bal voor FC Twente in de kampioenswedstrijd tegen Telstar (2-0).
Foto Leiting Gao /SPP

Geeft het geen druk, al die aandacht en verwachtingen op jouw leeftijd?

„Er zitten veel positieve kanten aan voetbal, maar soms is het wel veel. Als ik door de stad loop word ik aangekeken, willen mensen met me op de foto. Mijn jonge leeftijd heeft daarmee te maken, dan sta je nóg meer in de picture. Voor mij is het belangrijk dat ik de cirkel klein houd. Dat ik blijf praten met mijn ouders en broers over wat er allemaal gebeurt. Ik kom uit een hecht en open gezin. Mijn ouders hebben mij altijd geleerd, ook toen ik nog niet in de picture stond: blijf jezelf.”

Tijdens een interview bij een regionale tv-zender raakte je geëmotioneerd toen een boodschap van je moeder werd afgespeeld. Ze zei: ik ben heel trots op wat Wieke bereikt heeft, maar nog het meest trots dat ze zichzelf blijft in die rollercoaster.

Ze is even stil. „Ik ben een gevoelsmens. Ik vind het belangrijk dat mijn ouders en broers me zien zoals de Wieke die ik vroeger altijd ben geweest. Mijn familie is heel belangrijk voor me. Ik help hén net zo veel als zij mij. Want ook op hen komt best veel af.”

Denzel Dumfries heeft het belang van mentale gezondheid voor profvoetballers onderstreept tijdens het laatste WK. Denk jij daar ook zo over?

„Ik heb bij Twente ook veel baat bij een mental coach gehad. Even je hart luchten, soms, dat is heel belangrijk. Niet alleen voor topsporters trouwens, voor iedereen.”

Je staat bekend als ongeduldig. Hoe ga je dat ongeduld beteugelen als nieuweling bij een topclub?

„Het liefst wil ik natuurlijk meteen spelen. Maar ik besef ook dat ik me eerst moet bewijzen en de tijd moet nemen om te wennen aan die nieuwe taal en omgeving. Toch ga ik mijn stinkende best doen om zo snel mogelijk speelminuten te maken en mijn team te helpen als basisspeler.”

Maar eerst ga je een paar dagen met de Twente-selectie naar Ibiza, toch?

Ze lacht. „Ja, héérlijk, even weg van alles de overwinning vieren. En daarna gaat iedereen haar eigen weg. Niet makkelijk natuurlijk, maar ook dat hoort erbij.”