‘Enorme teleurstelling’ over bezuinigingen op wetenschap en onderwijs. ‘Dit leidt hoe dan ook tot een krimp’

„Paniek.” Dat is de reactie van medewerkers en studenten aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam op de uitkomsten van de overeenkomst die de coalitiepartijen hebben gesloten met de oppositie. „Het gesprek gaat over niets anders”, zegt Jan Stoop, universitair hoofddocent en tevens co-voorzitter van de Young Erasmus Academy, een netwerk van „jonge, ambitieuze onderzoekers” aan de Erasmus Universiteit. Een deel van de bezuinigingen op wetenschap en onderwijs is geschrapt, en voor studenten is het schrappen van de langstudeerboete goed nieuws.

Maar dat de kortingen op onderzoeksbeurzen nog altijd recht overeind staan, voor een half miljard euro, samen met het voornemen om minder buitenlandse studenten toe te laten en als voertaal bij voorkeur Nederlands te gebruiken, dat alles schiet de wetenschappers in het verkeerde keelgat.

„Deze voornemens hebben een desastreus effect”, zeggen hoofddocent Stoop en zijn collega Sophie van der Zee, tevens opleidingsdirecteur gedragseconomie aan het instituut. De eerste buitenlandse docenten hebben al laten weten dat ze overwegen te vertrekken. Stoop: „Als straks colleges in het Nederlands moeten worden gegeven, dan zijn veel buitenlandse docenten daar niet toe in staat.” Van der Zee: „Het lijkt erop dat dit kabinet inzet op ‘Nederland eerst’. Maar wetenschap is nu eenmaal internationaal en artikelen worden in het Engels gepubliceerd. Als Nederland daar niet meer aan mee zou doen, duurt het veel langer voordat je kennis met elkaar kunt delen.”

Stoop en Van der Zee voorzien dat niet alleen buitenlandse docenten zullen afhaken, maar ook dat promovendi nog moeilijker dan nu een onderzoeksbaan kunnen vinden en zullen uitwijken naar het buitenland. „We raken al dat talent kwijt”, zegt Van der Zee. Zonder geld voor startersbeurzen en stimuleringsbeurzen voor wetenschappers zullen de overblijvende, veelal Nederlandse medewerkers aan de universiteit nóg meer tijd moeten besteden aan het schrijven van onderzoeksvoorstellen om elders subsidies binnen te halen.

Daarbij komt er bij universiteiten veel minder collegegeld binnen als het aantal buitenlandse studenten wordt beperkt. Terwijl met name studenten van buiten de Europese Unie veel geld in het laatje brengen. Stoop: „Dit leidt hoe dan ook tot krimp.” Nu al worden vacatures in Rotterdam volgens hen alleen nog opengesteld als een functie van een vertrekkende medewerker absoluut niet kan verdwijnen. „Alles bij elkaar zal de werkdruk van de overblijvende medewerkers enorm toenemen”, waarschuwt Van der Zee.

‘Dit leidt tot welvaartsdaling’

De verenigde Universiteiten van Nederland zijn „enorm teleurgesteld” over de politieke deal van coalitie en oppositie, zegt voorzitter Caspar van den Berg. „Je kunt alleen tevreden over deze deal zijn als je heel diep in de Haagse bubbel zit.”

De bezuinigingen kun je volgens hem gelijkstellen aan de sluiting van twee kleine universiteiten. De „maatschappelijke kosten” van de bezuinigingen zijn volgens hem vijf keer zo hoog als de besparing zelf. „Dit leidt tot een welvaartsdaling.” De bezuinigingen op wetenschap gaan volgens hem bovendien lijnrecht in tegen wat het kabinet zelf belangrijk zegt te vinden. „Dit kabinet wil een weerbare, veilige en duurzame samenleving en verwacht daarbij veel van innovatie. In het regeerprogramma van het kabinet staat 85 keer het woord ‘innovatie’. Dan zou je verwachten dat je de kraan voor wetenschappelijk onderzoek openzet, maar het tegenovergestelde gebeurt. Kennis is de belangrijkste grondstof van Nederland. Zonder kennis kun je de woningbouw niet versnellen of de openbare veiligheid vergroten. Wij zijn daarvoor nodig.” Opleidingen moeten sluiten, verwacht hij, en wetenschappers verdwijnen uit Nederland. „Terwijl andere Europese landen juist nu investeren in kennis om de achterstand ten opzichte van de Verenigde Staten en China in te halen, neemt dit kabinet een tegenovergestelde afslag.”

De Vereniging Hogescholen is minder negatief. Voorzitter Maurice Limmen stelt dat het akkoord „helaas nog steeds tot forse bezuinigingen leidt” maar dat met name het schrappen van de langstudeerboete „positief nieuws” is, aldus een verklaring. De MBO-Raad voor middelbaar beroepsonderwijs ziet „weinig reden tot optimisme” in de aangepaste plannen, zoals over het schrappen van een fonds om studenten aan een stage in de zorg te helpen.

Kwetsbare kinderen de dupe

Behalve het hoger en middelbaar onderwijs zal ook het basis- en voortgezet onderwijs de pijn van de bezuinigingen voelen. Zo maakt de PO-Raad, de sectorvereniging voor primair onderwijs, zich onder meer zorgen over het schrappen van subsidies voor de ‘rijke schooldag’, activiteiten die een school naast de ‘gewone’ lessen aanbiedt.„Deze bezuiniging gaat ten koste van de kwetsbaarste kinderen”, laat voorzitter Freddy Weima weten. „Dit kabinet wil graag werken aan meer bestaanszekerheid, maar doet nu precies het omgekeerde.”

Een van de scholen die de activiteiten aanbiedt is basisschool Kaleidoscoop in Schiedam-Oost: op maandag krijgen kinderen na de reguliere lessen onder andere dans, muziek, sport, koken of boogschieten. Directeur Christelle Lacassagne: „Wij zitten in een buurt met relatief veel inwoners die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Kinderen komen vaak niet in aanraking met iets anders dan hun eigen straat of school. Door deze activiteiten verbreden ze hun wereldbeeld, en leren ze in een vertrouwde omgeving iets waar ze de rest van hun leven plezier van kunnen hebben.” Het is niet de eerste keer dat de school een activiteit begint met een subsidie die enkele jaren later weer verdwijnt. „Je kunt er niet op bouwen.”