Elke 30 seconden beeft de bodem in het mini-kerstdorp in Groningen

De aarde beeft in Groningen, zelfs op héél lokaal niveau. In tuincentrum Tuinland in Groningen-stad is een miniatuurdorp gebouwd op een trillende ondergrond.

Zoals ieder jaar is het tuincentrum omgetoverd tot een kerstparadijs. Langs schappen vol kerstballen en aan het einde van een rij kunststof-kerstbomen staat een groot bord met een pijl: „Vervolg kerstroute: Santa’s bakery en aardbevingsdorp”. Het gezellige kerstdorp is net even anders dit jaar, want het staat midden in aardbevingsgebied.

In het landschap zijn overal Groningse vlaggetjes geprikt. Op kleine protestspandoeken valt te lezen: „Overheid doe iets!” „We gaan er aan kapot” en „Duurt al zo lang”. Speelgoedbulldozers en graafmachines staan tussen de huisjes. Zelfs nu de gaskraan dicht gaat, is voor veel Groningers de ellende nog niet voorbij.

Dit ‘aardbevingskerstdorp’ staat symbool voor heel de provincie. Plaatsnaambordjes verwijzen naar dorpen in het Groningse aardbevingsgebied, zoals ‘Loppersum’, ‘Overschild’, en ‘Garrelsweer’.

Conversatie-starter

Op een trilplaat die om de 30 seconden grommend trilt staat in tuincentrum Groningen een ‘aardbevingskerstdorp’.

Kees van de Veen

„Het brengt veel gesprekken op gang”, vertelt Tuinland-medewerker Marianne van Dijken, en bedenker van het dorp. „Bezoekers herkennen hun eigen dorp, of dat van een familielid, en raken aan de praat over de aardbevingsschade die zij hebben.”

Van andere Tuinlandvestigingen kregen de makers van het dorp beschadigde en geretourneerde kersthuisjes die niet meer verkocht konden worden. Tijdens een beving bewegen de piepschuimen bolletjes sneeuw heen en weer, en wiebelen de huisjes van mini-huisjesmaker Lemax hevig. Een kerk, een koffiebranderij, een snoepwinkel, en gewone huizen. Het is maar goed dat er ook plastic miniatuurstutten staan om de schokken op te vangen.

Om de dertig seconden komt de trilplaat in beweging en hoor je een grommend geluid, als een soort drilboor. Audrey (44) uit het Groningse dorp Winsum is met haar moeder Ineke Kuiper (74) aan het winkelen. „Dit lijkt me een beving van 5.8 op de Schaal van Richter,” schat Audrey lachend.

De tot nu toe hevigste beving ooit gemeten was in 2012 in Huizinge, en telde kracht 3.6 op de Schaal van Richter. Sindsdien is er meer aandacht gekomen voor de bevingen die ontstaan door de aardgaswinning. Toch ondervinden veel Groningers al jaren problemen en voelen ze zich niet gehoord.

Schuine schoorsteen lijmen

Protestborden en Groninger vlaggen tussen piepschuim sneeuw in het mini Groninger bevingskerstdorp in Tuinland in Groningen-stad.
Kees van de Veen

„De kerstafdeling van Tuinland ziet er mooi uit en is een fijne plek om rond te lopen, maar in Groningen wonen heel veel mensen in een huis dat aftakelt,” zegt Tuinland-medewerker Van Dijken. Ze heeft met een schroevendraaier in wat van de kleine huisjes staan hakken: „Zodat ik de afgebroken schoorsteen daarna weer scheef op het dak kon lijmen.” Van Dijken hoopt dat het dorp bewustwording teweegbrengt. „Veel mensen ervaren nog steeds last van de aardbevingen, dat is gewoon de realiteit.”

Audrey vindt het goed dat er met dit kerstdorp aandacht wordt besteed aan de aardbevingen. Zij en haar moeder hebben allebei veel schade aan hun huis gehad. „Daar word je wel heel verdrietig van, maar we hebben het nu een plekje kunnen geven. Je moet toch door.”

„Het dorp is echt bedoeld om de Groningers een hart onder de riem te steken,” zegt Van Dijken. Ze dealt zelf al tien jaar met de gevolgen van aardbevingen, haar eigen huis in Middelstum heeft schade en moet binnenkort gesloopt worden. „Het doet echt wel wat met je.”

De reacties op het schuddende dorp zijn bijna alleen maar positief, maar sommige bezoekers vinden het niet leuk. „Ik heb bezoekers wel horen zeggen dat de situatie niet om te lachen is, maar het aardbevingskerstdorp is niet bedoeld om er de spot mee te drijven”, vertelt Tuinland-medewerker Ronald Wegman (24).

„Het is een statement: Groningen, kop d’r veur. Groningen, houdt moed. Ook in de donkere dagen voor kerst.”

Is zo’n kerstdorp met mooie lichtjes waar vrolijke kerstmuziek klinkt dan inderdaad niet te ludiek, gezien de ernst van de aardbevingen waar Groningers mee te maken hebben? „Nee, want wij vieren ook kerst”, zegt tuincentrumbezoekster Ineke Kuiper.