Effectenbeurs ontvangt stroom jaarcijfers

Heel onverwacht kwam de stap niet. Voedingsconcern Unilever bevestigde vanmorgen bij de presentatie van zijn jaarcijfers dat het de ijsjesdivisie apart naar de beurs brengt. De vraag was de laatste tijd vooral waar het nieuwe bedrijf notering zou krijgen. Dat worden dus de beurzen in Amsterdam, Londen en New York. Daar worden ook de aandelen Unilever verhandeld. Het hoofdkantoor komt in Amsterdam.

Unilever had al laten weten zijn divisie met ijsjesmerken als Ola (Cornetto, Magnum) en Ben & Jerry’s te willen verzelfstandigen. Het voormalig Nederlandse concern is de laatste tijd vooral voedingsmerken aan het afstoten. Unox en Conimex zijn al verkocht, en ook De Vegetarische Slager zou in de etalage staan.

Het Britse bedrijf wil zich concentreren op zijn dertig sterkste merken. IJs past daar niet bij: het logistieke proces is ingewikkeld – voor opslag en transport is meer nodig dan voor bijvoorbeeld de Wereldgerechten van Knorr – en de vraag naar ijs wordt sterk beïnvloed door weersomstandigheden. Dat vindt Unilever te grillig, en het zou tegelijk reden zijn dat het moeilijk was een koper te vinden voor de hele divisie, meldde persbureau Reuters eerder.


Lees ook

Hoe Unilever langzaam afscheid neemt van zijn voedingstak

Hoe Unilever langzaam afscheid neemt van zijn voedingstak

Oud-topman Heineken leidt beursgang

Een zwaargewicht gaat de afsplitsing leiden: voormalig Heineken-topman Jean-Francois van Boxmeer. Die is momenteel commissaris van Heineken Holding, moederbedrijf van de bierbrouwer. Ook is Boxmeer president-commissaris bij telecomgigant Vodafone.

De ijsdivisie krijgt geen traditionele beursgang. Beleggers ontvangen hetzelfde aantal aandelen in het nieuwe bedrijf als dat zij in Unilever hebben. De afsplitsing moet eind dit jaar zijn afgerond.

Unilever boekte over 2024 60,8 miljard euro omzet, 1,8 procent meer dan het jaar ervoor. De onderliggende operationele winst bedroeg 11,2 miljard, een stijging van ruim 12 procent. Het concern wist de verkopen flink te verhogen, onder meer met forse marketingcampagnes. Unilever gaf daar vorig jaar 15,5 procent van iedere verdiende euro aan uit. Het marketingbudget steeg met 900 miljoen euro, naar het hoogste niveau in tien jaar tijd, aldus het bedrijf. Woensdag meldde Heineken ook fors hogere uitgaven aan campagnes om in tijden van hoge inflatie zijn producten aan de man te brengen.

IJs van Ben & Jerry’s, een van de merken in de ijsportefeuille van Unilever.
Foto Jim Lo Scalzo