Eerste moderne mensachtige is 200.000 jaar ouder dan gedacht

Paleontologie Dankzij een kinderkaak die werd gevonden op een Ethiopische hoogvlakte, is Homo erectus beter te dateren.

Impressie van een Homo erectus-kind met moeder, levend op de Ethiopische hoogvlakte, twee miljoen jaar geleden.
Impressie van een Homo erectus-kind met moeder, levend op de Ethiopische hoogvlakte, twee miljoen jaar geleden. Illustratie Diego Rodriguez Robredo

Homo erectus blijkt al twee miljoen jaar oud. Dat is een paar honderdduizend jaar ouder dan tot nu toe kon worden bewezen. De nieuwe datering is gedaan op basis van een kinderkaak die al eerder gevonden was in Melka Kunture, in de hooglanden van Ethiopië, ruim 2.000 meter boven zeeniveau. Daardoor blijkt ook het begin van het Acheulien, de steenbewerkingstechniek van Homo erectus met de befaamde grote vuistbijlen, een stuk ouder dan gedacht. Want in een aardlaag net boven die van het kaakje, gedateerd op nét geen twee miljoen jaar oud, zijn stenen werktuigen van dat type gevonden, inclusief vuistbijlen. Het onderzoek is gedaan onder leiding van Margherita Mussi van de Sapienza Universiteit in Rome en is donderdag gepubliceerd in Science.

Homo erectus is de eerste moderne mensachtige, met een lang, voor hardlopen geschikt lichaam, grote hersenen én armen die niet langer toegerust zijn om mee in de bomen te klimmen. H. erectus is ook de eerste mensachtige die zich vanuit Afrika verspreidde over Eurazië. Het Acheulien geldt als bewijs voor een belangrijke cognitieve doorbraak omdat de maker van die werktuigen al vóóraf een helder beeld van het eindresultaat voor ogen moet hebben gehad. De moderne mens en ook de neanderthaler zijn afstammelingen van Homo erectus, een soort die meer dan anderhalf miljoen jaar heeft bestaan.

Het stukje kaak van een Homo erectus-kind.
Italo-Spanish Archaeological Mission at Melka Kunture, ARCCH

Nog meer verwachten

De Nederlandse paleontoloog Fred Spoor (National History Museum London) is kenner van Homo erectus. Hij is enthousiast over de nieuwe dateringen. „De identificatie van de kaak is goed gedaan en deze dateringstechniek met paleomagnetisme is ook heel gebruikelijk.” Extra interessant is ook dat deze vroege vondsten op een hoogvlakte zijn gedaan, aldus Spoor, waar tot nu toe niet veel vondsten zijn gedaan. „Dit laat zien dat de beschikbaarheid van vindplaatsen een belangrijke beperking is op de kennis van menselijke evolutie. We kunnen best nog veel meer onverwachts verwachten!”

Dat Homo erectus ouder zou kunnen zijn dan de oudst bekende betrouwbare vondsten van ca. 1,8 miljoen jaar oud, was altijd wel gedacht. Sowieso is het onwaarschijnlijk dat je fossielen vindt van precies het moment dat een nieuwe soort voor het eerst opduikt, maar ook werd in 2020 in Zuid-Afrika een schedeldak van 1,95 miljoen jaar oud getypeerd als H. erectus, al was daar toen ook kritiek op. De huidige kinderkaak uit Melka Kunture is doorgelicht met röntgenstraling in een synchrotron waardoor de nog in de kaak zittende vaste tanden nauwkeurig konden worden vergeleken met andere bekende tanden van H. erectus en van oudere, kleinere mensenachtigen uit het gebied.

Op 2.000 meter hoogte was het ook twee miljoen jaar geleden een stuk kouder dan in de lager geleden gebieden waar de meeste mensenachtigen toen leefden. Ook was de flora en fauna anders. Volgens Margherita Mussi en haar team moet juist H. erectus met diens grotere lichaam beter bestand zijn geweest tegen die kou. Met zijn grotere verstand moet hij ook beter in staat zijn geweest zich aan te passen.