Een VVD-donateur, een PVV-fan: was er bij het verkiezingsdebat van SBS sprake van ‘een hinderlaag’?

Waarom mocht een vrouw die ooit met PVV-leider Geert Wilders naar Hongarije vloog een vraag stellen? En wat had een belangrijke VVD-donateur met een uitzendbureau te zoeken bij het ‘Debat van Nederland’?

Het SBS-verkiezingsdebat van afgelopen donderdag heeft onder commentatoren nogal wat losgemaakt. „SBS liet PVV-fan de aanval openen op Frans Timmermans”, schreef Joop.nl maandag. „Wie is verantwoordelijk voor deze vermoedelijke oplichting / beïnvloeding?”, twitterde acteur en regisseur Diederik Ebbinge een dag eerder. Volgens Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck „leek sprake van een hinderlaag” toen een „zelfverklaarde zielige vrouw tegen hem [Timmermans] aan begon te blaffen”.

Wat is er aan de hand? Cindy Slaper van der Werff uit Zaandam vertelde Frans Timmermans in de uitzending dat ze haar eigen risico van 385 euro per jaar niet kan betalen. „Ik ben chronisch ziek, het hele jaar.” Daarop antwoordde Timmermans, premierskandidaat voor GroenLinks/PvdA, dat hij de armoede in Nederland de komende vier jaar wil halveren en het eigen risico wil afbouwen. „De komende vier jaar is te laat”, riep zij daarop, waarna Geert Wilders de aanval op Timmermans opende. „U staat hier met een wachtgeld van 15.000 euro per maand”, zei hij. „Mevrouw kan niet wachten.”


Lees ook
De lijsttrekkers hadden maar een klein zetje nodig om hun lagere instincten aan te boren

Voor het eerst ooit was er bij SBS6 een verkiezingsdebat, met de leiders van de vier grootste partijen (in de peilingen)

Wilders oogstte een daverend applaus, onder meer van Slaper van der Werff. Op sociale media ging het fragment viraal. De PVV-leider werd door kijkers van het debat gezien als winnaar, bleek uit de eigen ‘flitspeiling’ van SBS 6. Het debat wordt een „gamechanger” genoemd, waarbij de PVV zich op het laatste moment lijkt te mengen in de strijd om wie de grootste partij wordt. Onder meer opiniepeiler Maurice de Hond noemde het debat zo, nadat in zijn peiling de PVV plotseling vijf zetels steeg. In de laatste peiling van I&O Research steeg de partij van Wilders deze week zelfs met zes zetels. Het debat is met 1,4 miljoen kijkers het tot nu toe best bekeken tv-debat in dit verkiezingsjaar.

Confrontatie

Maar was Slaper van der Werffs optreden een ‘aanval op Timmermans’? Zoals in het debat te zien is, was haar oorspronkelijke vraag gericht aan Pieter Omtzigt (NSC). Ze wil weten waarom bij hem het minimumloon „niet omhoog gaat, zoals [bij] de andere drie partijen”. GroenLinks-PvdA wil deze zelfs naar 16 euro verhogen. Ze wil alweer bijna gaan zitten, als Timmermans óók aan Omtzigt vraagt waarom hij niet meedoet met de verhoging. Pas dan, als de GroenLinks-PvdA-leider zegt dat het eigen risico omlaag moet, ontspint zich de genoemde confrontatie.

Op zondag, drie dagen na het debat, dook een ‘selfie’ op van Slaper van der Werff in een vliegtuig samen met Wilders. Het vermoeden van doorgestoken kaart was geboren. Kenden de twee elkaar en had de PVV Slaper van der Werff naar voren geschoven om Timmermans in de uitzending onderuit te halen? En hoe kan het eigenlijk dat iemand die zegt haar eigen risico niet te kunnen betalen, wel een vliegreis naar Hongarije kan bekostigen?

„Allemaal onzin”, reageert de Zaandamse tegenover NRC. „Ik ging op vakantie naar mijn moeder in Hongarije en Geert Wilders zat toevallig achter mij in het vliegtuig. Daarna heb ik hem nooit meer gesproken. De PVV wist helemaal niet dat ik in de uitzending zou komen”, zegt ze. Ze stemt wel PVV, dat was bekend bij de redactie. Hoofdredacteur Marc Veeningen van Hart van Nederland, verantwoordelijk voor het debat, in een algemene verklaring: „Er is nooit gesuggereerd dat het ging om zwevende of volledig objectieve kiezers. Dat is ook onmogelijk.”

Slaper van der Werff, die een stichting heeft waarbij voedselhulp wordt uitgedeeld, heeft naar eigen zeggen maanden gespaard voor de budgetvlucht naar Hongarije. „En ik heb daar bij mijn moeder gelogeerd.” Ze zou zijn uitgenodigd voor het debat nadat ze in september een interview over armoede gaf aan tv-programma Hart van Nederland.

VVD-donateur

In het debatprogramma van SBS mocht zakenman Frank van Gool, bekend van uitzendbureau Otto Work Force, ook een vraag stellen. Van Gool doneerde samen met zakenpartners twee ton aan de VVD-campagne. Hij begon zijn vraag over arbeidsmigratie door VVD-leider Dilan Yesilgöz uitgebreid te prijzen. Dit voedde het idee dat politieke partijen een hand hadden in de selectie van de vragenstellers. Zijn vraag was gericht aan Omtzigt: hoe NSC denkt dat de schappen vol komen die partij de arbeidsmigratie wil inperken.

Ook Van Gool ontkent een opzetje. Hij stuurt de uitnodiging door die de redactie aan hem stuurde. Daarin wordt hij gevraagd om in de uitzending zijn licht te laten schijnen over de politieke plannen om arbeidsmigratie in te perken. Hij mag onder andere uitleggen „waarom Nederland arbeidsmigranten nodig heeft”, aldus de uitnodiging. Partijen hadden geen invloed op de selectie van de vragenstellers, laat de SBS-redactie weten. Van Gool werd in de uitzending, naar eigen zeggen op zijn verzoek, wel geïntroduceerd als VVD-donateur.