Een vriendelijk grijnzend autootje

Sterft de budgetauto uit? De database van hier geleverde modellen toont hoe het auto-aanbod aan de onderkant verschraalt. Onder de vijftien mille koop je geen nieuwe auto meer. Slechts vijfentwintig modellen blijven onder de 20.000 euro. Tussen de 20 en 30 mille zijn er al 209 in de race, waarvan het gros boven de 25.000 euro uitkomt. Nu opgelet. Tussen 30 en 40 mille groeit het assortiment naar 570 auto’s, waarvan het merendeel meer dan 35.000 euro kost. Tussen de veertig- en vijftigduizend zijn het er 565, gevolgd door 955 dure jongens tussen 50- en 100.000 euro.

De industrie bedient liever de grote dan de kleine beurzen. Daar zitten de marges. Aan kleine autootjes verdien je niks, en omdat laagbetaalden zuinig zijn, blijven ze er veel te lang in rijden.

Hoor het betwetersgemaar aanzwellen. Auto’s duurder? Jamaar luxer, veiliger en zuiniger, meer waar voor het geld. Pardon? De koper moet toch eerst die steeds hogere drempel over. Er liggen dus enorme kansen voor de fabrikant die de opwaartse prijsspiraal weet te doorbreken met een gouden propositie voor de massa.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de MG3 Hybrid+Klik op de punten voor uitleg over de detailsFoto Merlijn Doomernik

Het lijkt erop dat het de Chinese fabrikant MG is gelukt met de MG3 Hybrid+, een kleine maar hybride hatchback voor vanaf 22.769 euro. Dat is inderdaad aanzienlijk meer dan het bedrag waarvoor je niet zo lang geleden een compact vijfdeursje aanschafte. Een kwarteeuw geleden verkocht Toyota voor omgerekend 15.000 euro een Starlet met alles erop en eraan. Zes jaar geleden had je van hetzelfde merk nog een Yaris voor die prijs, inclusief airco.

Maar de Hybrid+ heeft iets meer in zijn mars dan zijn voorzaten. Hij koppelt een verbruik van 1 op 23 aan een ontzagwekkend systeemvermogen van 192 pk. Die vuurkracht zagen we in deze klasse nog niet eerder. Hier waren mannen met een BMW ooit trots op. Dit vriendelijk grijnzende autootje trekt in acht seconden naar de honderd.

Nog interessanter wordt het als je ziet wat een vergelijkbare hybride Yaris kost. In een nieuwe 130 pk-versie, die het tot Beyaris omgedoopte voertuigje iets meer elan moet geven, gaat hij ruim over de dertig mille – met nog steeds 62 pk minder dan de onaanzienlijke Chinees.

Het is vooral symbolisch overwicht. Na het eerste testsprintje met de MG denk je niet: dat moeten we vaker doen. De Yaris rijdt beter. Maar hard kan de Hybrid+ zeker. Verder kan in de MG een volwassene wel achterin zitten. Wie dat ooit in de Toyota uitprobeerde weet dat alleen de brandweer je dan nog kan redden.

Geprononceerde welvingen geven de flanken enige schwung.
Foto Merlijn Doomernik
Duur doen; doorlopend aluminium lijntje van dashboard naar deuren. Het lukte redelijk.
Foto Merlijn Doomernik
De recensent begreep het niet, de fotograaf begreep het niet, en de importeur wist het ook niet.
Foto Merlijn Doomernik
De spiegels zijn elektrisch verstelbaar en op de Luxury-versie zelfs voorzien van dodehoekdetectie.
Foto Merlijn Doomernik

Beperkte aantrekkingskracht

De MG3 Hybrid+ concurreert niet alleen met de usual suspects in zijn klasse. Hij zou, en daar mag je zorgen over hebben, een bres kunnen slaan in de toch al beperkte aantrekkingskracht van betaalbare elektrische auto’s. De aanstaande budget-EV’s voor rond de 25 mille, na aftrek van aankoopsubsidie grofweg zo duur als de MG, zullen met hun standaardbatterijen geen enorme afstanden afleggen, terwijl ik op het boordcomputerdisplay van de Hybrid+ de actieradius zie oplopen tot de vorstelijke 600 kilometer die ik hem wel zie halen ook.

Stroom wordt net als tanken duurder en wegenbelasting betaal je vanaf volgend jaar ook voor EV’s. De verbeterde concurrentiepositie van hybrides kan een ongemakkelijk obstakel worden voor een energiebeleid dat complete elektrificatie van de auto voorstaat.

Hij had een Kia of Hyundai kunnen zijn, behoedzaam gestileerd voor een bescheiden cliëntèle, en de uitrusting is zo royaal als de zitruimte

De behoorlijk afgewerkte MG3 zal niemand voor het hoofd stoten. Hij had een Kia of Hyundai kunnen zijn, behoedzaam gestileerd voor een bescheiden cliëntèle, en de uitrusting is zo royaal als de zitruimte. Hij heeft elektrisch bedienbare raampjes en buitenspiegels, verlichte make-upspiegels in beide zonnekleppen, in de voorruitstijlen speakertjes zoals in auto’s die volgens de meetelmaatstaf écht iets voorstellen. De airco werkt prima. Zelfs de bij gearriveerde merken courante rijmodi eco, normaal en sport zijn present. Alle 3-versies hebben twee beeldschermen vol minuscule graphics die zich uitsluitend met een loep laten ontcijferen, maar mijn auto heeft wel navigatie en bluetooth voor de draadloze verbinding van de telefoon.

De MG staat voor wat we decennia goed genoeg vonden, toen tevredenheid nog een maatschappelijke plicht was. Saai? De deugd wordt rijkelijk beloond. Tijdens de kennismakingsrit met een verbruik van 1 op 21,3 was de fabrieksopgave al in zicht. Dit wagentje kan weleens heel succesvol worden.