Edwin van der Sar op intensive care na hersenbloeding op Kroatisch eiland

Intensive care Volgens Ajax, dat is ingelicht door Edwins vrouw Annemarie, verkeert de voormalig topkeeper en algemeen directeur van de recordkampioen op dit moment buiten levensgevaar.
Edwin van der Sar maakte eind mei bekend te stoppen als algemeen directeur van Ajax.
Edwin van der Sar maakte eind mei bekend te stoppen als algemeen directeur van Ajax. Foto Maurice van Steen/ANP

Edwin van der Sar (52) is vrijdag getroffen door een bloeding rondom — dus niet in — zijn hersenen. Dat schrijft zijn voormalig werkgever Ajax op Twitter. Volgens Ajax, dat is ingelicht door Edwins vrouw Annemarie, verkeert de voormalig topkeeper en recentelijk opgestapte algemeen directeur van de recordkampioen op dit moment buiten levensgevaar.

De bloeding bij de hersenen overkwam Van der Sar, die 130 keer uitkwam voor het Nederlands elftal, terwijl hij vakantie vierde op een Kroatisch eiland. Hij is met de helikopter naar het ziekenhuis gevlogen, waar hij nu wordt behandeld op de intensive care. In dit soort medische gevallen zijn de eerste 24 uur cruciaal, zegt Annemarie van der Sar.

In 2009 werd ook Annemarie van der Sar, destijds 36, getroffen door een hersenbloeding. Om mensen met hersenletsel te helpen, richtte het koppel in 2012 de Edwin van der Sar Foundation op, die inmiddels de krachten heeft gebundeld met de Hersenstichting.

Edwin van der Sar kwam als doelman uit in de absolute top, en beleefde misschien wel het hoogtepunt van zijn profcarrière toen hij in de Champions Leaguefinale van 2008 redding bracht op de beslissende strafschop van Chelsea-spits Nicolas Anelka. Hij speelde 130 keer voor het Nederlands elftal.

Ook als algemeen directeur bij Ajax kende de man uit Voorhout successen, waaronder de halve finale van de Champions League in 2019 en drie landskampioenschappen. Na het vertrek van technisch directeur Marc Overmars vorig jaar, en de tegenvallende resultaten van Ajax daarna, nam de kritiek op Van der Sar toe. Eind mei stapte hij op.