ECB verhoogt rente verder, terwijl rente in VS gelijk blijft

Centrale banken De Europese Centrale Bank verhoogde donderdag de belangrijkste rente in de eurozone tot 3,5 procent. De onderliggende inflatie blijft hardnekkig.

ECB-president Christine Lagarde geeft om 14.45 een persconferentie over het rentebesluit (hier te volgen).
ECB-president Christine Lagarde geeft om 14.45 een persconferentie over het rentebesluit (hier te volgen). Foto Martin Meissner

De Europese Centrale Bank heeft donderdag de rente met 0,25 procentpunt verhoogd om de inflatie de kop in te drukken. Het momenteel belangrijkste rentetarief van de ECB, de depositorente voor banken, gaat van 3,25 naar 3,5 procent. Dit blijkt uit een verklaring die het ECB-bestuur vrijgaf na een vergadering in Frankfurt.

De inflatie in de eurozone is weliswaar dalende sinds oktober, maar het ECB-inflatiedoel van 2 procent ligt nog buiten bereik. In mei lag de inflatie in het eurogebied op ruim 6 procent op jaarbasis (die in Nederland op krap 7 procent).

Het ophogen van de rente is de klassieke methode voor centrale banken om inflatie te bevechten. Bij een hogere rente wordt het onaantrekkelijker voor consumenten om te lenen (bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis of voor een auto). Ook bedrijven zijn duurder uit bij kredieten, bijvoorbeeld voor investeringen. Zo moet de hogere rente de economische activiteit vertragen. Uiteindelijk moet dit resulteren in lagere inflatie. In minder dan een jaar tijd verhoogde de ECB de depositorente van minus 0,5 naar 3,5 procent.

„De inflatie is gedaald, maar zal volgens de projecties nog te lang te hoog blijven. De Raad van Bestuur is vastbesloten ervoor te zorgen dat de inflatie tijdig terugkeert naar zijn doelstelling van 2 procent op middellange termijn”, aldus de verklaring van de ECB. ECB-president Christine Lagarde geeft om 14.45 een persconferentie over het rentebesluit (hier te volgen).

Amerikaanse rente

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), zag woensdag af van een renteverhoging. Dat is voor het eerst sinds de Fed begon met het ophogen van de rente, in maart 2022. De Amerikaanse inflatie beweegt zich nu, duidelijker dan de Europese, weer richting de 2 procent. In mei bedroeg de inflatie in de VS 4 procent op jaarbasis. De Fed maakte tegelijk duidelijk dat zij renteverhogingen bij latere vergaderingen niet uitsluit. Het belangrijkste tarief van de Fed ligt nu op een bandbreedte tussen de 5 en 5,25 procent.

In zowel de VS als de eurozone blijft de onderliggende inflatiedruk hardnekkig. Die kun je aflezen aan de zogeheten kerninflatie, waar de volatiele energie- en voedselprijzen uit zijn gefilterd. Die kerninflatie lag in in mei in de VS en in de eurozone op 5,3 procent op jaarbasis.