Eén? Twee ooglapjes voor bondskanselier Scholz

Online-humor De Duitse bondskanselier was benieuwd naar de memes, toen hij ruim een week geleden een ooglapje moest dragen. Een greep uit de wat tamme online-grapjes over eenoog Scholz.

De Duitse Piratenpartij is blij: eindelijk een piraat in het landsbestuur. Een van de ooglapgrappen over bondskanselier Olaf Scholz.
De Duitse Piratenpartij is blij: eindelijk een piraat in het landsbestuur. Een van de ooglapgrappen over bondskanselier Olaf Scholz.

Na een val bij het hardlopen draagt kanselier Olaf Scholz (SPD) sinds een dag of tien een zwart ooglapje. Op zijn kin, jukbeen en wenkbrauw zitten schaafwonden, zo was vorige week tijdens debatten in de Bondsdag goed te zien.

Zijn zwarte ooglapje, zo noteerde een politiek verslaggever van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, verleent de kanselier een vermetelheid die in verbluffend contrast staat met zijn kalme aard. Scholz met ooglapje is een beetje alsof Angela Merkel in een witte bontjas haar entree zou maken, schreef een andere criticus.

Scholz draagt de oogbedekking omdat zijn rechteroog opgezwollen is. Hij viel tijdens een hardlooprondje in zijn thuisstad Potsdam. Volgens een enigszins malicieus bericht in tabloid Bild viel Scholz op het asfalt plat op zijn gezicht omdat hij als kind sport haatte en pas sinds een jaar of tien aan lichaamsbeweging doet. Door zijn late instap in de sport zouden zijn reflexen onderontwikkeld zijn, concludeerde Bild.

Al bij de eerste foto van Scholz’ tijdelijke nieuwe verschijning schreef de kanselier zelf dat hij zich „verheugt op alle memes”. Volgzame sociale media gebruikers gingen direct aan de slag.

Scholz de ‘klimaatblinde’ volgens Greenpeace op X, voorheen Twitter

De meest voorkomende variant is die van Scholz met twéé in plaats van één ooglapje, dat uitdrukt waarvoor Scholz zoal geen oog heeft of waarover hij doet alsof zijn neus bloedt. Zo maakte Greenpeace Duitsland een variant met de tekst: „De klimaatcrisis is er! We moeten hem onder ogen zien.” En dan de blinde Scholz. Hij heeft ook zogenaamd niks gezien als het gaat om de CumEx-fraude, een grootschalige belastingfraude van een Hamburgse bank in de tijd dat hij daar burgemeester was. Scholz kan zich van zijn afspraken met de topman van de bank niets meer herinneren, zegt hij. De affaire sleept zich al jaren voort; oppositiepartij CDU/CSU wil een parlementaire enquête die de coalitiepartijen onder leiding van Scholz’ SPD tot nu toe succesvol blokkeren.

De Duitse Piratenpartij vierde met een tweet dat ze het eindelijk tot kanselier hebben geschopt. De Berliner Zeitung maakte een grapje over de loslopende leeuwin die in zuidelijk Berlijn zou zijn gespot en de gemoederen flink bezighield, totdat het een wildzwijn bleek te zijn.

En deze zondag werd de Duitse voetbalbondscoach Hansi Flick weliswaar ontslagen na een zoveelste dramatische nederlaag van ‘Die Mannschaft’, maar het Duitse basketbalteam werd in een overwinning tegen Servië wereldkampioen. Op platform X moedigde de kanselier de basketballers ijverig aan. Misschien probeert Scholz, onder invloed van de Duitse basketbalkoorts, binnenkort nog eens een nieuwe sport. Maar basketbal is vast nóg iets blessuregevoeliger dan zijn wekelijkse hardlooprondje.