Duizenden mensen in Spanje de straat op tegen stijgende huurprijzen

In Spaanse steden zijn zondag duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen stijgende huurprijzen en woningtekorten. Dat schrijven Spaanse media. In hoofdstad Madrid ging het volgens het gemeentebestuur over zo’n 12 duizend mensen. In Barcelona demonstreren tweeduizend mensen en gaan de protesten naar verwachting nog weken door.

In de zomer kwamen grote woonprotesten al op gang, met name in Barcelona, waar het woningtekort onder andere door verhuur aan toeristen nijpend is. Volgens het bestuur van de stad zijn de huurprijzen daar in tien jaar tijd met zeventig procent gestegen, en de verkoopprijzen met bijna veertig procent.

In juni stelde Barcelona een verbod op toerismeverhuur van appartementen in: tegen 2028 moeten alle ruim tienduizend vergunningen voor toeristisch verhuur daarvan ingetrokken zijn.

Opvallend is dat de protesten op zondag het grootst zijn in de hoofdstad, en niet in Barcelona. De kansen op een woning verslechteren dan ook in veel Spaanse plaatsen: ruim zestig procent van de mensen tussen 18 en 34 jaar oud woont bij de ouders in huis. In 2010 was dat nog vijftig procent. De huurprijzen zijn in Spanje tussen 2015 en 2022 gemiddeld met dertig procent gestegen.


Lees ook

Madrid bruist. Vastgoedhandelaren ruiken hun kans, bewoners moeten wijken voor het massatoerisme

Een toerist in Madrid maakt een foto van een muurschildering met de tekst ‘Je gentrificeert mijn buurt’.