Duitsland trekt bijna 19 miljard uit voor waterstofnetwerk

Duitsland gaat fors investeren in de aanleg van een „kernnetwerk” van waterstofleidingen: 18,9 miljard euro. Dat geld moet ervoor zorgen dat er in 2032 ruim negenduizend kilometer aan buizen ligt waarmee de duurzame energiebron door het land kan worden vervoerd – en naar buurlanden zoals Nederland.

60 procent van het netwerk wordt aangelegd door bestaande gasleidingen om te bouwen, 40 procent wordt nieuw aangelegd, maakte de Bundesnetzagentur dinsdag bekend. De eerste leiding is volgend jaar al gereed.

De Duitse economie heeft momenteel enorm last van de hoge prijzen voor energie. Het idee van het waterstofkernnetwerk is dat de Duitse industrie de komende jaren kan overstappen van gas en kolen naar waterstof als „brandstof” voor hun fabrieken. Er worden dan ook flink wat kilometers aan pijpleiding aangelegd in het economisch belangrijke Duitse Ruhrgebied, vlak over de grens bij Limburg.


Lees ook

Het Duitse businessmodel is in groot gevaar, de problemen in de economie hebben vele oorzaken

De elektriciteitscentrale van autofabrikant Volkswagen in de Duitse stad Wolfsburg. De problemen binnen de Duitse economie zijn het duidelijkst in de auto-industrie.Foto Annegret Hilse/Reuters


Liveblog
Economieblog


Toezichthouder bezorgd over groeiend aantal malafide dropshippers