Duitse industrie voorzichtig optimistisch, met 1,5 procent groeiprognose

De Duitse economie kromp twee jaar op rij, de storm van internationale crises is in eerste helft van 2025 bepaald niet gaan liggen en toch heerst er optimisme over de conjunctuur in Duitsland. In het eerste kwartaal groeide de economie verrassend met 0,4 procent, ondanks grote onzekerheid over importheffingen. Volgens een nieuwe prognose wordt er voor 2026 zelfs gerekend met een groei van 1,5 procent. Begin dit jaar noemde de voorzitter van de branchevereniging voor industrie, Peter Leibinger, de stemming nog „slechter dan ooit”. Inmiddels is ook de industrie weer voorzichtig hoopvol.

Waar komt dat optimisme vandaan? Volgens econoom Moritz Schularick, voorzitter van het gerenommeerde Institut für Weltwirtschaft (IfW) in Kiel, speelt de koerswijziging van de regering van kanselier Friedrich Merz (CDU) een doorslaggevende rol. Onder leiding van Merz werd de Duitse ‘Schuldenbremse’, de strikte begrotingsdiscipline, versoepeld en wordt er fors geïnvesteerd in defensie en in infrastructuur. Na zeventien jaar Schuldenbremse heeft die versoepeling veel effect, zegt Schularick: „Op macroniveau is er in Duitsland iets in beweging gezet, en de snelheid waarmee is echt opmerkelijk.”

Veel geld uitgeven

Deze dinsdag presenteert de Duitse minister van Financiën, Lars Klingbeil (SPD), de begroting van 2025. Volgens de eerste cijfers van het ministerie van Klingbeil maakt de Duitse regering dit jaar schulden van 82 miljard euro. In defensie wordt 62 miljard euro geïnvesteerd (zo’n 2,4 procent van het bbp) en – met oog op de oplopende NAVO-norm voor defensie-uitgaven – zo’n 153 miljard in 2029. Alleen in 2025 wordt er zo’n 12 miljard euro in het wegen- en spoornet gestoken. De industrie krijgt korting op de energierekening en bepaalde bedrijfsbelastingen worden verlaagd.

Maar met veel geld uitgeven alleen is Duitsland er nog niet, aldus Schularick. „Als het in toekomst nog altijd zes maanden duurt om een bedrijf te registreren, dan helpen ook al die miljarden euro’s niet.” De regering-Merz wil naast belastingverlagingen voor bedrijven ook minder bureaucratie en minder regulering om ondernemers te ontlasten, en om Duitsland aantrekkelijker te maken als vestigingsland.

Leibinger van de branchevereniging voor industrie uitte zich maandag in Berlijn tevreden over de aangekondigde belastingverlagingen en energieprijskortingen, maar eiste eveneens „structurele hervormingen”. Volgens hem zendt de regering tot nu toe de juiste signalen uit, maar moet de regering-Merz nu doorpakken.

Ook econoom Schularick benadrukt het belang van serieuze hervormingen wat betreft bureaucratie en regulering, en van de digitalisering van de overheid om allerlei processen te vereenvoudigen. Onder Merz ontstaat een nieuw ministerie voor digitalisering.

Volgens Schularick zijn er veel gebieden die de coalitie van CDU/CSU en SPD ongemoeid laten, terwijl die ook aan hervorming toe zijn. De belangrijkste post is de oudedagsvoorziening, waarvoor dit jaar naar schatting maar liefst 120 miljard euro worden begroot, ongeveer een kwart van de hele begroting. De CDU/CSU wil haar vingers daar niet aan branden omdat de partijen de eigen oudere kiezers niet willen duperen. Door de vergrijzing stijgt die kostenpost jaarlijks. Schularick: „Door dit systeem wordt herverdeeld van jong naar oud. Maar de regering wil niet onder ogen zien dat dit zo niet langer kan.”

Dankzij de dreiging van hoge Amerikaanse importheffingen voor de auto-industrie steeg de export van Duitse auto’s naar de VS in het eerste kwartaal.

Foto Erol Dogrudogan/ Reuters

Mee omhoog trekken

Een ander pijnpunt is het personeelstekort en een te lage arbeidsparticipatie, volgens econoom Schularick vooral onder zestig-plussers. In de auto-industrie kunnen mensen vaak met vervroegd pensioen, mét een gouden handdruk. Volgens recent onderzoek van Der Spiegel krijgen werknemers van Volkswagen bijvoorbeeld gemiddeld 200.000 euro mee. Schularick noemt dat soort regelingen onder de huidige omstandigheden „schandalig”.

Voor het perspectief van de Duitse industrie zijn de Europese onderhandelingen met de Verenigde Staten over de importheffingen, die voor 9 juli afgerond moeten zijn, van groot belang. In het eerste kwartaal waren de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump met zeer hoge importheffingen juist voordelig voor de auto- en de farmaceutische industrie omdat de export naar de VS steeg. De groei die nu voor 2026 wordt voorspeld, is dan ook alleen denkbaar als het handelsconflict enigszins wordt gladgestreken.

Hierdoor zijn de optimistische prognoses afhankelijk van nogal verschillende factoren. Minister van Economie Katherina Reiche (CDU) waarschuwde dit weekend voor een te positief beeld: goede resultaten kunnen volgens haar pas worden waargemaakt als de regering genoeg structurele hervormingen in gang weet te zetten. Volgens Reiche moet Duitsland „als grootste economie van Europa het hele continent weer mee omhoog trekken”.

In 2024 kromp de Duitse economie met 0,2 procent. De Franse groeide met 1,2 procent, de Nederlandse met 1,0 procent.