De schitterende sportzomer waar Heineken dit jaar op hoopte, blijft voorlopig uit. De Nederlandse brouwer had vooraf „hoge verwachtingen” voor de maanden juni en juli, zei topman Dolf van den Brink maandag in een toelichting op de halfjaarcijfers. Maar door het slechte weer, met name in het noorden en westen van Europa, viel de verkoop volgens hem tegen.
Voor een bedrijf als Heineken (vorig jaar 36,4 miljard euro omzet, 80.000 werknemers) is het weer van grote invloed, aldus Van den Brink. Schijnt de zon, dan vloeit het bier een stuk sneller. „In maart is dat effect niet zo groot, maar in juli of augustus wel. Het weer bepaalt dan of mensen thuisblijven, of dat ze naar een festival of strandtent gaan.”
De zomer van 2024 bood éxtra verkoopkansen, met in juni het Europees kampioenschap voetbal en vanaf eind juli de Olympische Spelen, toernooien die maar eens in de vier jaar plaatsvinden. Maar de positieve effecten van die toernooien verbleken vooralsnog bij de negatieve gevolgen van het wisselvallige weer, stelt Van den Brink. En dat terwijl Heineken de cijfers vergelijkt met dezelfde maanden van vorig jaar, toen óók sprake was van tegenvallend weer.
Desondanks spreekt de topman in zijn toelichting van een „mooi en solide halfjaar”. Want tot en met mei „zag het er goed uit”, zei hij. Over zes maanden gezien komt Heineken daardoor toch uit op groei: wereldwijd verkocht het concern 2,1 procent meer bier dan in de eerste helft van 2023. Een heel verschil met vorig jaar, toen het bedrijf juist minder hectoliters verkocht, veroorzaakt door twee jaar van fikse prijsverhogingen.
Ook begin 2024 voerde Heineken prijsverhogingen door, al waren die veel minder scherp dan eerder. Wereldwijd kostte een liter bier van de brouwer gemiddeld 4,9 procent meer dan begin vorig jaar. Vooral consumenten van buiten Europa merkten dat: op het thuiscontinent stegen de prijzen met 0,7 procent.
De omzet van Heineken steeg, door hogere prijzen en stijgende volumes, vorig halfjaar met bijna 6 procent tot 17,8 miljard euro. Het bedrijf deed het daarmee veel minder dan beleggers vooraf hadden verwacht: het aandeel Heineken verloor in de loop van maandag 9,5 procent aan waarde.
0.0 heeft toekomst
Zelf kijkt Heineken niet zozeer naar die gemiddeldes, legde Van den Brink uit. Veel interessanter vindt hij hoe de verschillende segmenten binnen het bedrijf van elkaar verschillen. „De kwaliteit van volumegroei is voor ons het belangrijkst. Dus bij bier zie je nu 2 procent groei, maar binnen premium-bier is dat 5 procent. En bij Heineken, het belangrijkste merk in ons portfolio, zelfs 9,2 procent.”
De sterkste groei zit in het alcoholvrije en alcoholarme segment, aldus de topman. Het verkochte volume steeg daar met 10 procent op jaarbasis. Bij 0.0 van het Heineken-merk was de groei nog hoger: 14 procent. „Dat begint een hele belangrijke rol te spelen”, aldus Van den Brink. De Nederlandse brouwer is wereldwijd naar eigen zeggen „met afstand” de grootste verkoper van alcoholvrij bier.
Toch is 0.0 nu nog relatief klein: het beslaat maar een paar procent van de totale verkoop. Maar per regio verschilt dat percentage volgens Van den Brink sterk. „In de Verenigde Staten is het 1 procent, in Europa al 5 procent van het volume. En in een markt als Nederland is het bijna 10 procent. In Spanje ook.”
Dat succes kent meerdere redenen: het zijn markten waar Heineken eerder, en fanatieker, inzette op de verkoop van 0.0. Maar het komt ook doordat in die markten het bestellen van een alcoholvrij biertje geaccepteerder is dan in sommige andere landen. Heineken blijft de komende jaren fors investeren in de verkoop van alcoholvrij bier, zei Van den Brink. „Veel meer dan het huidige volume doet rechtvaardigen. Maar dat is omdat we geloven dat dit een trend is die decennia gaat aanhouden.”
Minder kwetsbaar voor slecht weer wordt Heineken er overigens niet van, denkt Van den Brink. Ook in de alcoholvrije bieren waren de maanden juni en juli minder dan het begin van het jaar. „We hebben het nooit echt onderzocht, maar gevoelsmatig lijkt het patroon vergelijkbaar: ook daar heb je te maken met evenementen waar mensen wel of niet heen gaan.”