Doden en gewonden na ‘terroristische aanslag’ in Turkije

Bij een aanslag in de buurt van Ankara, de hoofdstad van Turkije, zijn meerdere mensen omgekomen en gewond geraakt. Dit schrijft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken op X. De minister, Ali Yerlikaya, heeft het over een „terroristische aanslag” vlak buiten het hoofdkantoor van Turkish Aerospace Industries (TUSAS), een defensie- en luchtvaartbedrijf. Volgens Yerlikaya zijn drie mensen om het leven gekomen en veertien mensen gewond. Ook deelt hij dat „twee terroristen zijn geneutraliseerd”.

Turkse media melden dat na een explosie het vuur is geopend door meerdere schutters. Op sociale media worden beelden gedeeld waarin meerdere gewapende mensen te zien zijn op het terrein van het bedrijf. Ook zouden mogelijk mensen gegijzeld zijn.

Volgens T24, een Turkse online krant, ontplofte tijdens de ploegwisseling een bom bij de hoofdbalie en is de aanslag mogelijk nog gaande. Speciale operatieteams, brandweer en medische teams zijn naar de regio gestuurd en werknemers zijn naar schuilkelders gebracht, meldt het staatsbureau Anadolu.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanslag zit. Volgens de Turkse minister van Justitie is er een onderzoek gestart. Op X schreef de secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte, dat hij met de Turkse president Tayyip Erdoğan heeft gesproken en dat de NAVO achter ‘bondgenoot’ en NAVO-lid Turkije staat.